Точкою спотикання став Васильків
 
Ранкове засідання 20 березня
Першим питанням порядку денного депутати мали розглянути постанову про призначення виборів депутатів Київської міської ради та київського міського голови. Проте на мирний розгляд сподіватися не доводилося. І це підтвердив перший виступ, який прозвучав із парламентської трибуни на початку ранкового засідання.
«Як усі українці, я вільна і вперта. Коли хтось намагається змусити мене своєю волею робити те, чого я не хочу, нав’язує мені і мільйонам українців спілкуватися не своєю рідною мовою, тоді я кажу так: з цієї хвилини з цієї трибуни я говоритиму російською до того моменту, поки в українському парламенті не запанують європейські правила», — заявила Інна Богословська (Партія регіонів). Ці слова депутатки викликали оплески регіоналів та обурення опозиції.
Виступ І. Богословської супроводжувався вигуками: «Українська».
Водночас виступ лідера «Свободи» Олега Тягнибока відбувався під вигуки: «Фашисти» (те саме повторювалося й під час виступів інших свободівців). 
А Володимир Бондаренко («Батьківщина») сказав, що «виступатиме українською, хоча й будуть кричати «фашист» і таке інше, бо вважають, що своя мова в державі — це ознака фашизму, а не поваги до нації і землі, яка їх виростила».
Коли ж виступи завершилися, суперечка розгорнулася довкола оголошення про відсутніх депутатів. Голова Верховної Ради наголосив, що Регламент вимагає від нього оголошувати прізвища депутатів, відсутніх із причини відрядження або відпустки. «Більше ніяких оголошень я не маю робити», — сказав головуючий.
Потім сесія ухвалила низку постанов про призначення позачергових місцевих виборів. Голосували депутати злагоджено, поки черга не дійшла до виборів Васильківського міського голови. Як відомо, проти нинішнього градоначальника порушено кримінальну справу за отримання хабара у великому розмірі, через що він склав свої повноваження. Тут голосів депутатів забракло — не голосували регіонали та комуністи. Останні пообіцяли не голосувати, поки не буде скасовано пенсійну та медичну реформи. Опозиційні депутати в цьому побачили подвійні стандарти. Там, де Партія регіонів не має шансів чесно виграти вибори (екс-міський голова Василькова був представником регіоналів), вони просто не призначаються, заявили опозиціонери. Відтак три опозиційні фракції відмовилися голосувати за призначення інших позачергових виборів, допоки сесія не вирішить питання щодо Василькова.
Аргументи представників профільного Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, що, мовляв, до комітету надійшло судове рішення, яким дії в. о. міського голови щодо підписання та подання клопотання до Верховної Ради з призначення позачергових виборів визнано протиправними, депутати не сприйняли.
«Не може суд жодної інстанції рекомендувати або тим паче забороняти законодавчому органу держави приймати свої рішення. Маємо виконати свої законодавчі зобов’язання і призначити вибори. Якщо суд знайде підстави, то має діяти виключно в межах своїх повноважень», — заявив позафракційний Петро Порошенко. Він закликав депутатів не допустити змішування повноважень різних гілок влади. Проте жодне наступне голосування щодо призначення позачергових виборів не було результативним. Тож головуючий оголосив перерву й запросив керівників фракцій на консультацію.
На нараді керівники фракцій вирішили повернутися до розгляду не підтриманих раніше постанов, що й було зроблено. Але за пропозицію головуючого доручити профільному комітету розглянути питання щодо Василькова і завтра винести на розсуд сесії своє рішення, проголосували лише 216 депутатів. На що Арсеній Яценюк («Батьківщина») зауважив: «Ви ж розумієте, що роблять регіонали. Вони затягують час, щоб не голосувати за вибори в Києві». Отже, ситуація зайшла у глухий кут — жодне наступне голосування не було результативним (не голосували вже опозиційні фракції та комуністи). Тож тепер уже регіонали звинуватили опозицію в небажанні працювати.
Щоб урегулювати ситуацію, А. Яценюк запропонував перейти до розгляду київського питання, а після того ухвалити рішення з призначення решти позачергових виборів. А вранці визначитися щодо Василькова. Утім, за словами В. Рибака, «йому не дозволяє зробити це Регламент».
Зрештою, ситуація досягла точки кипіння й було оголошено чергову перерву. Згодом Голова Верховної Ради повідомив, що консультації тривають, та закрив ранкове засідання.
Із днем народження цього дня вітали Сергія Гордієнка (фракція КПУ) та Миколу Федорука (фракція «Батьківщина»).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Дослівно
Народний депутат Владислав ЛУК’ЯНОВ (ПР):
«Результати поіменного голосування за призначення дострокових виборів необхідно надрукувати в ЗМІ. Нехай політичні сили пояснять позицію, чому вони дозволяють собі знущатися над місцевим самоврядуванням, розуміючи, що, проваливши голосування, відповідно до Регламенту ми не матимемо права протягом півроку повернутися до цього питання».
Позиція
Народний депутат Андрій МОХНИК («Свобода»):
«Знущання над місцевим самоврядуванням — це те, що Партія регіонів ділить українців на сорти. Так само як вони робили це в 2004 році, поширюючи свої листівки. Так само вони роблять це і сьогодні. Тобто мешканцям Василькова та Києва заборонено мати свого міського голову. І саме до цього вони ведуть».
 
Народні депутати від Партії регіонів.
 
Віктор Пинзеник, Віктор Балога.