Торік Закарпаття відвідало 326 тисяч туристів. Та це тільки офіційна статистика. За словами  в. о. начальника головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Олександра Марченка, важко підрахувати чисельність тих, хто приїздить до області відпочивати в «зелених садибах». Він зазначає: «Якщо врахувати всі чинники, які визначають кількість туристів, то можна говорити про іншу цифру — мільйон осіб».
Минулоріч у краї відкрито 13 нових туристичних об’єктів. Зокрема, у Міжгірському, Тячівському, Рахівському, Великоберезнянському районах. А у Воловецькому — аж чотири.
До речі, торік на Закарпатті введено туристичний збір. І за рік зібрано 808 тисяч гривень.
— Проте саме на розвиток і рекреацію з цього податку йде не така вже й велика частка коштів. Тоді як логічно було б ці кошти спрямовувати безпосередньо на місцеві туристичні програми, — зазначив Олександр Марченко.
Цього літа на Закарпатті створять міжнародний туристичний маршрут селами зі старовинними дерев’яними церквами, який проходитиме ще й територією Румунії та Угорщини. Центр українсько-угорського регіонального розвитку запропонує маршрут велодоріжок та велотурів уздовж спільного кордону. Працюють тут і над тим, щоб налагодити транспортне сполучення краю з іншими регіонами, зокрема, залізницею.
Ужгород.