Незабаром у крамниці кожен із нас вільно зможе купити собі будь-яку зброю, крім кулемета. Таку обіцянку дав народний депутат член депутатської фракції Блоку Петра Порошенка Сергій Каплін під час презентації проекту закону про вогнепальну зброю цивільного призначення. Він пообіцяв зробити все для того, щоб Верховна Рада прийняла документ, який дозволить пересічним українцям використовувати вогнепальну зброю як «останній аргумент» у захисті своїх прав».

На думку авторів закону, його ухвалення дасть можливість серйозно змінити зміст і паритетність діалогу між громадянами і владою. Щоб довести суспільству необхідність цього кроку, проводитимуть заходи, спрямовані на інформування про те, які саме переваги дає ухвалення законопроекту. «Велика національна кампанія пояснить кожному без винятку українцю у місті чи селі, що легалізація обігу зброї в країні приведе лише до зниження криміногенної ситуації, створить умови для опору диктатурі й дасть можливість мобілізувати все українське суспільство у своєрідну резервістську армію», — заявив С. Каплін. Він ініціював створення міжфракційного об’єднання, яке згуртує депутатів, готових підтримати цей законопроект.

Особливу увагу парламентарій загострив саме на можливості мобілізувати суспільство. Як приклад навів Швейцарію, яка, маючи практику імплементації подібної суспільної норми, може за дві доби мобілізувати армію, більшу за армію Росії. Міжнародний досвід показує, що запровадження дозволу вільного володіння зброї знижує показники кримінальної ситуації на 17—22 відсотки, наголошують автори закону. Як лакмусовий папірець — історія Євромайдану. Багато його учасників, кажуть законотворці, мали із собою вогнепальну, однак перший вистріл зробили не мітингувальники. Це свідчить про те, що суспільство готове носити зброю і використовувати її тільки за призначенням.

Кожна людина зі зброєю має усвідомлювати, що їй доведеться нести відповідальність за її неправильне використання, наголосив один із авторів законопроекту виконавчий директор ГО «Українська стрілецька асоціація» Андрій Хаверчук. Не можна буде носити, приміром, пістолет у приміщеннях органів державної влади, під час громадських заходів, тримати його на виду тощо. Окрім того, кожна організація може визначити заборону на використання зброї в її стінах — від «Укрзалізниці» до приватного кафе. Щоправда, той, хто береться звільнити зону від використання зброї, бере на себе гарантування безпеки своїм відвідувачам. Загалом ухвалення зазначеного закону принесе за собою низку змін у звиклий устрій нашого суспільства. Приміром, доведеться організувати службу, яка даватиме ліцензію для придбання гвинтівки, стрілецькі курси, які зобов’язані будуть пройти охочі придбати собі вогнепал. А от дозвільну службу МВС, якщо закон набере чинності, можна буде скоротити, наголосив Андрій Хаверчук.

Людям не варто боятися зброї ще й тому, що нині її фактично і так повно серед населення, вважають автори проекту. Автомат Калашнікова в Інтернеті, приміром, тепер можна купити за 400 доларів, а бойову гранату — за 200 гривень. Якщо не підвести це все під риску закону, дійде до того, що незабаром пістолети купуватимуть просто під дитячими садками, наголошують ініціатори законопроекту. У спілкуванні із пресою вони порівнюють носіння зброї із використанням автомобіля, яким теж можна вбити людину, наголошують, що виписували норми свого законодавчого акта, опираючись на міжнародний досвід, і запрошують суспільство до дискусії. Наполягають лише на тому, що дозволити людям носити зброю треба невідкладно і якомога швидше.