Розслідування Іловайської трагедії отримає нове дихання. На цьому під час спільної прес-конференції наголосили народні депутати, командири добровольчих батальйонів Юрій Береза («Народний фронт»), Семен Семенченко («Самопоміч»), а також поза-фракційний Володимир Парасюк.
Основна проблема Іловайська полягає в тому, що керівництво сектору Д, яке прикривало наші тили, залишило свої позиції і не доповіло про це. «Якби тоді війська зупинилися на межі Старобешеве, Іловайської трагедії не було б. Але війська сектору Д тікали до Маріуполя, Мелітополя і Запоріжжя. І я так розумію, що командувач сектору Д не доповів про це керівнику Генштабу, відповідно не було доповіді міністрові оборони та Президентові», — наголосив Юрій Береза. Відтак, за його словами, глава держави, не маючи повної інформації, не оголосив мобілізацію та не скасував парад на честь Дня Незалежності. Саме тому Юрій Береза наголосив на юридичній відповідальності всіх винних. «Генерал Литвин, генерал Муженко, генерал Гелетей — три посадові особи, на яких лежить кров наших побратимів. І не лише в Іловайську. Савур-могила, Амбросіївка, Зеленопілля — це все їхня відповідальність», — наголосив парламентарій.
Загалом у депутатів є багато запитань стосовно Іловайська. Усі ці запитання, зауважив Семен Семенченко, отримають відповіді з однієї простої причини: з нами неможливо домовитися. «Ми бачили смерть. Ми розуміємо, що питання стоїть руба: або Україна буде вільна і ми докладемо всіх зусиль, щоб вона була щаслива і багата, або нас не буде і країни не буде. Армія і бійці ставлять такі запитання, і ми, як делеговані ними, зобов’язані дати на них відповідь», — констатував Семен Семенченко. Загалом, на переконання депутата, Іловайськ — це сплав некомпетентності, зради, можливо, боягузтва і звичайної рокової випадковості. Він переконаний, було декілька ключових точок, після яких ситуація могла піти за зовсім іншим сценарієм.
Народні депутати наголосили також, що вже найближчим часом Комітет з питань національної безпеки і оборони ініціюватиме розгляд постанови щодо оголошення антитерористичної операції війною. Маємо називати речі своїми іменами, наголосили обранці. «Під час проведення АТО перемир’я не буває», — наголосив Володимир Парасюк. За його словами, якщо ми визнаємо війну війною, це дасть змогу поставити крапку в торговельних відносинах з Росією. «Як ми можемо перемогти у цьому конфлікті, якщо самі не вводимо проти Росії економічних санкцій, натомість закликаємо Європу запровадити їх», — сказав Парасюк.
Водночас парламентарії переконані: потрібно відходити від формату Мінських угод. За словами Юрія Берези, перемовини краще вести в країнах Прибалтики: «Вони є братні нам за духом, до того ж вони є яскравим прикладом того, як можна жити, якщо звільнитися від російського духу». Адже насправді, за його словами, є дуже багато прикладів: куди заходить Росія зі своїм «руським міром», скрізь — «дупа». Демонстрація такого контрасту, вважає депутат, стала б найкращим прикладом агітації для жителів сходу, чому їм потрібна 
Україна.