Кілька сотень гірників та членів їхніх родин взяли участь у мітингу, що відбувся в Димитровому на Донеччині. Робітники державного підприємства «Красноармійськвугілля» зажадали вжити заходів для розв’язання проблем вугільного об’єднання. «З липня минулого року ми жодного разу не відвантажили вугілля в повному обсязі. Гірники спускаються в шахту і не знають, чи «рубатимуть» вугілля, чи ні, — пояснив напередодні акції позицію колективу голова міської організації Незалежної профспілки гірників України Олександр Абрамов. — Ми просимо від держави не грошей, а забезпечення роботою. Хочемо, щоб відновилося відвантаження вугілля і гірники могли чесно заробляти собі на хліб».
До складу державного підприємства входять чотири шахти, де працюють майже 6,5 тисячі осіб, із них понад половина — на шахті імені Стаханова. Об’єднання є містоутворюючим підприємством для Димитрова. Разом із іншими вугільними холдингами «Красноармійськвугілля» потерпає від проблем із реалізацією видобутого палива: теплові електростанції здебільшого перебувають у приватних руках і забезпечені вугіллям приватних шахт. А для державної енергетики такої кількості палива забагато. Зарплату поки що виплачують у повному обсязі, але обігових коштів для вирішення повсякденних проблем об’єднанню катастрофічно бракує.
«Наприклад, на шахті імені Стаханова є нова обладнана лава, але вона не запущена. Раніше людей на роботу возили сім автобусів, а тепер — лише три. І робітники дістаються на шахту, хто як може, тому що хочуть трудитися. Але, на жаль, наше вугілля стало непотрібним, його не купують, і воно накопичується на складах», — продовжив голова міської організації профспілки.
Учасники акції протесту прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів, в якому зажадали негайно розв’язати проблему із реалізацією палива. Крім того, трудові колективи просять виділення з бюджету 45 мільйонів гривень для оснащення нової лави на шахті імені Стаханова, виділення бюджетних коштів за статтею «капітальне будівництво» для розкриття нових запасів вугілля на шахтах «Центральна», імені Димитрова та імені Стаханова, виключення перших двох шахт із переліку таких, які готуватимуться до ліквідації тощо. Гірники також вимагали належного забезпечення засобами індивідуального захисту — спецодягом, світильниками.
А тим часом голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький вважає за необхідне відновити мораторій на банкрутство вугільних підприємств —такий мораторій втратив чинність із 1 січня цього року.
 
Донецька область.
Довідково
У січні цього року «Красноармійськвугілля» видобуло 69 тисяч тонн палива замість 96 тисяч, передбачених планом. Реалізовано 41 тисячу тонн — на чверть менше від розрахункової цифри. Залишки вугілля на складах на початку лютого становили майже 48 тисяч тонн.