Бюджет вимагає економії, та на місцях кошти розкрадають
 
Загалом результати минулорічних ревізорських перевірок свідчать про поліпшення фінансово-бюджетної дисципліни на Хмельниччині, оскільки зменшилася питома вага підприємств, установ, організацій, які допускали порушення, — впевнена Лариса Одинець, начальник державної фінансової інспекції в області. Меншими стали і обсяги втрат. Зокрема, ще два роки тому порушення у сфері витрачання бюджетних коштів, виявлені ревізорами, обчислювались 221 мільйоном гривень, а торік ця цифра впала до 24 мільйонів. Зменшення такого негативного показника практично на порядок — серйозний крок вперед. Але охочих поживитись грошима із державної казни все одно вистачає.
Більше грошей —то більше порушень?
Одним із лідерів фінансових порушень стали освітяни. Як правило, прихопити «зайві» кошти намагались під час нарахувань різних доплат до зарплати, премій, нарахувань. Саме за цими статтями були виявлені незаконні доплати на три мільйони гривень. Лариса Одинець уточнює: тільки під час проведення восьми перевірок фінансової діяльності закладів позашкільної освіти встановлено збитки на 700 тисяч гривень. Так, керівники деяких гуртків на папері збільшували кількість відвідувачів, хоча на заняття приходило значно менше дітей, але в результаті збільшувалась платня керівникам таких гуртків. А у Старокостянтинові та Кам’янці-Подільському знайшлися такі, котрі взагалі не проводили заняття гуртків на станції юних техніків, але все одно отримували за це гроші.
Показовим прикладом стала ситуація у вечірній школі, яка працює в Ізяславській виправній колонії. За словами перевіряючих, директора цього навчального закладу на уроках ніхто не бачив, але йому все одно нарахували 22 тисячі гривень заробітної плати. «При цьому найбільше здивувала позиція районних керівників, котрі не тільки не покарали чиновника за незаконне витрачання бюджетних коштів, а ще й підтримали його позов до фінансової інспекції у суді», — продовжила головний фінінспектор.
Директор обласного департаменту освіти Віктор Очеретянко  не виправдовував своїх колег. Проте висловив припущення, що таке недбале, а подекуди й просто злочинне поводження з державними коштами пов’язане насамперед із тим, що торік обсяги бюджетного фінансування освітянської сфери помітно зросли. Зокрема, це стосувалося таких статей, як капітальні видатки та фонд заробітної плати. А в результаті пильність за використанням грошей  дещо втратили. Щоправда, після того як виявили порушення, майже мільйон гривень неправильно нарахованих зарплат і премій повернули до каси. Та все ж таки виходить, чим більше грошей потрапило до рук керівників, тим більше з’явилося можливостей що-небудь та й поцупити?
Нечистих на руку на посадах не триматимуть
Після того як такі факти оприлюднили на колегії облдержадміністрації, очільник краю Василь Ядуха був категоричним і вніс свої доповнення до рішень колегії — розглянути доцільність перебування на посадах керівників тих районних управлінь освіти, де  виявили порушення.
Поки їх доля ще вирішується, із своїми посадами вже довелось розпрощатись тим керівникам, котрі відверто розбазарювали державні кошти. Саме через фінансові зловживання звільнено керівників обласного управління земельних ресурсів та обласного центру зайнятості. Ревізори оприлюднили факти, коли в діяльності одного виявлено порушення на шість мільйонів гривень, інший збільшив вартість будівельних робіт більше як на мільйон, вдаючись до оформлення фіктивних документів.
Адміністративними покараннями, звільненням з роботи, порушеними кримінальними справами і навіть вироками суду поплатились ті, хто в тій чи іншій формі намагався зазіхнути на державні гроші. Однак покарання лякають не всіх, а державні гроші продовжують вабити нечистих на руку керівників. Проблемними питаннями, які призводять до втрат доходів бюджетів, за словами голови ОДА, залишаються передача оренди землі за заниженими ставками, використання бюджетних коштів під час виконання ремонтно-будівельних робіт приватними структурами, незаконне нарахування та виплата заробітної плати, порушення при проведенні процедур закупівель. А дії керівників бюджетних установ, які закуповують товари чи продукти харчування в інших регіонах у той час, коли такі само виробляються в області, він розцінив як злочин перед краянами.
Не інакше як обкраданням хворих, назвав той факт, коли, приміром, в обласному протитуберкульозному диспансері гречка, олія, яйця закуповувалися за цінами, які на 26 — 51 відсоток перевищували середні ціни на ці само продукти, що діяли на той момент в області.
Не все зайве витрачене вважається вкраденим
Того, що нинішній рік стане роком жорсткої економії і складного фінансового виживання, влада не приховує. При прийнятті обласних, міських та районних бюджетів вже прозвучали заклики вишукувати всі можливі резерви наповнення бюджетів і скорочення зайвих витрат. На колегії прозвучала цифра: протягом року область має зекономити майже 40 мільйонів бюджетних гривень. Але яким чином це вдасться зробити? Вже тепер видно, що стратегія економії відпрацьована не до кінця, і на місцях доведеться зіштовхнутися з цілою низкою проблем.
Законодавчі нововведення щодо здачі в оренду землі вже загнали нас в глухий кут, — зауважив міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук. — Адже реєстрація цих договорів доволі проблематична через необхідність повторної реєстрації права власності на неї. Навіть у тих випадках, коли воно було зареєстровано раніше, відповідно до тодішнього законодавства. Виготовлення таких документів потребує чималих коштів. Ми попередньо підрахували, що для міського бюджету таке оформлення може обійтися майже в мільйон гривень. Де його взяти, якщо він не закладений у бюджет? А якщо не буде виконана ця вимога, ми не зможемо отримувати до міської казни кошти за оренду.
Очевидно, що на місцях вийти із цього замкнутого кола самотужки не вдасться, тому проблема потребує законодавчого та урядового втручання. Причому якнайшвидшого. Бо кожен день зволікання обертається втратами бюджетних надходжень.
Знову можна припустити, що рік не обійдеться без нових скорочень. Принаймні на колегії прозвучало запитання, коли область нарешті покінчить із неповними ставками в освітянській галузі, котрі призводять до зайвих бюджетних втрат. Але й тут немає однозначної відповіді. Начальник обласного департаменту фінансів Сергій Пенюшкевич вважає, що тактика ліквідації неповних зарплат практично неможлива у невеликих сільських школах. Але, що переможе у цьому випадку: здоровий глузд чи жорсткий меч економії, котрий стинатиме голови бюджетникам, наразі сказати важко.
Свою думку, на чому можна таки зекономити, висловив голова громадської ради при ОДА Юрій Резніков:
— Кожного дня з вікна своєї квартири бачу, як службовий автомобіль привозить на роботу керівника міської служби зайнятості, а ввечері відвозить додому. Весь день, за винятком обідньої перерви, машина стоїть без діла. Для чого? Адже це справді зайві бюджетні витрати.
Важко з цим не погодитись. Але чомусь саме ця історія викликала найбільше емоцій і посмішок у чиновників. Бо й справді, важко увити собі установу не тільки обласного, міського, але й районного масштабу, котра б не мала на балансі автомобіль, котрий дуже часто перебуває в розпорядженні лише керівника. Це загальне правило. Уявити іншу ситуацію, коли, скажімо, той же начальник департаменту чи управління діставався б на роботу громадським транспортом, ми просто не можемо. Так вже склалось історично. І навряд чи хто наважиться економити саме на цьому. Значно простіше скоротити сільського бібліотекаря чи учителя, котрий працює на півставки.  Невже й надалі таке практикуватиметься?
Хмельницька область.
 
ТІЛЬКИ ФАКТ 
 
Минулого року державною фінансовою інспекцією в області перевірено 220 підприємств, установ та організацій. Контролем було охоплено 6,2 мільярда гривень фінансових та матеріальних ресурсів. Порушення фінансової дисципліни встановлено на 202 підприємствах або майже у 92 відсотках від перевірених. При цьому виявлено збитків майже на 45 мільйонів гривень.
До порушників бюджетної дисципліни застосовано 343 фінансові санкції. До адміністративної відповідальності притягнуто 763 посадові особи, до дисциплінарної — 148, до матеріальної — 285, із займаних посад звільнено 40 осіб. За матеріалами проведених контрольних заходів правоохоронними органами порушено 91 кримінальну справу.
 
ДОВІДКОВО
 
З прийняттям Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» із Закону «Про оренду землі» усунена так звана «подвійна реєстрація». Але при цьому слід зазначити, що на даний момент у державний реєстр земельного кадастру не повністю перенесені відомості про права на земельні ділянки. У зв’язку з цим нотаріуси не завжди можуть отримати виписку з нього, необхідну для укладення договору оренди.
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬОГО.