Травми, рани, переломи, судоми, опіки, непритомність... Як часто, опинившись у ситуаціях, коли рідним, близьким чи зовсім незнайомим людям потрібна перша медична допомога, ми розгублюємося. Не лише від несподіванки, а й від незнання.

Ось один з випадків, який стався минулого літа. Їхала маршруткою на дачу. Чоловік середнього віку, який сидів неподалік, раптом зблід і затіпався у конвульсіях. Усі розгублено переглядалися. На щастя, один з пасажирів підійшов і міцно притиснув голову хворого на епілепсію до себе, щоб він не травмувався, не прикусив язика.

Отже, журналісти тернопільських видань, радіо і телебачення стали першими слухачами курсів з надання невідкладної медичної допомоги, організованих обласною організацією Товариства Червоного Хреста України. Вони відбуваються двічі на тиждень за 12-годинною програмою. Важливо, що після закінчення і за умови успішного тестування слухачі отримають міжнародний сертифікат з невідкладної допомоги — документ дуже потрібний, особливо він цінується за кордоном.

Лікар-хірург, волонтер Червоного Хреста Віктор Шацький заняття проводить цікаво: лекції, практичні уроки, інсценування із використанням гриму — все, як у житті. Перед тим сам пройшов курси Міжнародного Червоного Хреста у Львові, які проводили вірменські та австрійські медики.

Віктор єдиний в області має сертифікат тренера з невідкладної допомоги, може готувати не лише слухачів, а й інструкторів.

Ми маємо намір підготувати інструкторів для кожного з районів, кілька — для обласного центру, — розповідає голова Тернопільської організації товариства Олександра Бригадир. — Навчання для них здійснюється за 48-годинною програмою.

Завдяки допомозі колег з Червоного Хреста Німеччини підготували клас, де відбуваються заняття, придбали ноутбук, проектор, ляльки-муляжі. Пілотний проект почали саме з журналістів, щоб після закінчення курсів вони могли популяризувати цю потрібну справу.

— Кількість дорожньо-транспортних пригод в області з кожним роком зростає, — каже Олександра Михайлівна. — Скільки людей гине через відсутність вчасно наданої невідкладної допомоги! Інколи ціна життя вимірюється хвилинами, тому дуже важливо, щоб якомога більше людей володіли принципами надання першої допомоги.

Тернопільська область.