Віталій КЛИЧКО (фракція «УДАР»):

— Парламент знову працює. Скільки протриває його робота, це передусім залежить від провладних фракцій. Ми жорстко контролюватимемо особисте голосування. Верховна Рада має стати самостійним державним органом. Вона працюватиме тільки за законом. І нікому ми порушувати його не дамо.

Цього тижня ми мусимо ухвалити кілька важливих рішень. У порядку денному стоїть питання призначення виборів у Києві. Ми пропонуємо його розглянути першим. Після цього маємо прийняти закони, які перекриють основні фальсифікації й повернуть столиці, врешті-решт, самоврядування. Перше. Внести зміни до закону про місцеві вибори. Друге. Вибори повинні пройти в два тури, щоб голову Києва вибирала більшість киян. Третє. Ми повинні об’єднати посади міського голови та голови держадміністрації, щоб повернути в Києві самоврядування. Ми пропонуємо, щоб в середу профільний комітет розглянув ці законопроекти, тоді до кінця тижня їх можна буде прийняти в першому читанні, а до другого квітня — ухвалити в цілому.
Минулого тижня я був у Сполучених Штатах і країнах Європейського Союзу. Наші колеги поділяють наше занепокоєння тим, що сьогодні відбувається в країні. Влада не має права ставити під сумнів європейський вибір, який зробило українське суспільство. Ухвалення законів, необхідних для європейської інтеграції, — це дуже важливо. Також важливо під час опрацювання їх в комітетах привести їх зміст у відповідність до їх правильних назв. Але ще набагато важливіше — не допустити подальшого згортання демократії, бо європейській інтеграції шкодить не відсутність законів, а корупція, вибіркове правосуддя та беззаконня.
Олег ТЯГНИБОК (фракція «Свобода»):
— Нас всіх обурило, що минулого тижня Прем’єр-міністр собі дозволив грубо принизити народних депутатів України, і немає значення чи від опозиції, чи від влади. Він вирішив ухвалити постанову уряду, яка регламентує присутність народних депутатів України на засіданнях уряду. Так, зрештою, з’ясувалося, що не тільки щосереди уряд проводить свої засідання і залучає пресу до них, а щопонеділка відбуваються якісь таємні засідання уряду. І переважно на тих таємних засіданнях уряду, на які не пускають пресу, не запрошують народних депутатів, «дерибанять» величезні бюджетні кошти, як це, до речі, планувалося учора, коли намагалися розділити близько п’яти мільярдів гривень. Я щось не можу ніяк зрозуміти, в якій державі ми живемо?
І коли в п’ятницю ми розглядатимемо питання щодо Дня уряду, ми вимагатимемо чіткої та конкретної відповіді безпосередньо від Прем’єр-міністра Азарова про те, що вони собі дозволяють робити і як вони виконують Конституцію і закони України.
Зрештою, на одному з таких таємних засідань була ухвалена так звана Державна програма активізації розвитку української економіки на 2013—2014 роки. Як з’ясувалося, ця програма передбачає безпрецедентне залучення величезних фінансових ресурсів, 378 мільярдів. Причому більша частина з них — це знову мають бути певні запозичення, і Україна падатиме в боргову яму.
Олександр ЄФРЕМОВ (фракція Партії регіонів):
— Дуже сподіваюся, що всі присутні в цьому залі повною мірою усвідомлюють складність економічної ситуації не тільки в нашій країні, а й у світі. А там, де ця ситуація погіршується нестабільністю політичною, цілі країни скочуються в безодню повної плутанини, а народи — до зубожіння.
Події останніх років дають урок, що будь-яке суспільство легко розколюється і дуже важко консолідується.
Вибори закінчилися. Сьогодні не можна допустити перетворення цієї зали на братську могилу демократії. Люди чекають від нас не боїв без правил, не блокування трибуни, а ухвалення законів, які забезпечать підвищення рівня життя, економічне зростання, фінансову стабільність, підтримку національного виробника, енергетичну незалежність.