Що для цього необхідно? Передусім чітка, підтримана основними політичними гравцями й більшою частиною суспільства програма соціально-економічного розвитку держави.

Такий документ уряд ухвалив. Його виконання дасть змогу істотно підвищити якість життя в Україні. Дуже важливо, що в центрі уваги програми стоїть людина та її інтереси, які реалізуються через розвиток економіки. Але без розв’язання проблем, які накопичувалися роками, складно знаходити можливості для виконання поставлених завдань. І це вже наша відповідальність. Вести професійну, аргументовану, таку, що вимагає високої кваліфікації кожного учасника, дискусію. Або, забувши про обіцянки виборцям, кликати на барикади, як це роблять окремі політики, на жаль, і в цій залі.
Але не менш важливі для нас спільні дії депутатського корпусу. Будемо сильні усередині країни — будемо сильні й у світі. Партія регіонів відкрита для конструктивної дискусії. Але для діалогу потрібні двоє. Ми очікуємо від опозиції кроків назустріч для розв’язання актуальних проблем, які хвилюють усю країну. Дякую всім за увагу й неофашистам за супровід.
Петро СИМОНЕНКО (фракція КПУ):
— Я вважаю своїм обов’язком, виступаючи сьогодні перед вами й перед виборцями, привернути увагу всіх до того, що ми обіцяли виборцям, і які проблеми повинні бути предметом дуже серйозного обговорення й прийняття рішення у стінах парламенту.
Виходячи з наших передвиборних обіцянок, виходячи з того, що було предметом обговорення в кожного з нас, хто йшов на вибори, фракція Компартії заявляє, що ми за жоден із проектів закону не голосуватимемо, поки не буде вирішено питання зі скасування пенсійної реформи й не відновлено законне право жінок виходити на пенсію в 55 років, а чоловіків — в 60 років. Ми все робитимемо для того, щоб скасували цю злочинну за своїм характером пенсійну реформу й повернули нашим громадянам право на захист реально тієї праці, яку вони вклали. Фракція Компартії не голосуватиме ні за жоден із проектів закону, поки не буде скасовано медичну реформу. Сьогодні є області, де немає вже дитячих лікарів, не проводяться операції, тому що немає анестезіологів, низький рівень заробітної плати і наслідки, що випливають звідси.
Фракція Компартії також вимагатиме, щоб уряд відзвітувався, чому досі немає програми діяльності Кабінету Міністрів, що відбувається з Україною при вступі до Світової організації торгівлі, які економічні розрахунки покладено в основу ухваленого рішення про євроінтеграцію.
Арсеній ЯЦЕНЮК (фракція «Батьківщина»):
— Опозиція вимагає, щоб Верховна Рада України працювала на мільйони українців, на ті мільйони українців, які приходять на мітинги, на акції «Вставай, Україно!» і кажуть про те, що вони більше не житимуть так, як вони сьогодні живуть завдяки цьому Президенту, цьому уряду і цій так званій більшості.
Ми розпочали акцію «Вставай, Україно!» для того, щоб днів Президента Януковича і Партії регіонів біля влади було все менше і менше, а життя українців дійсно змінилося у найкоротші терміни в кращий бік.
Ми як опозиція представили дуже чіткий план економічних, соціальних і політичних змін в країні. Ми наполягаємо передусім на прийнятті в цих стінах тих законів, які змінюють життя, на тому, щоб не дати можливості українській олігархії, яка сьогодні представлена в першу чергу в Партії регіонів, грабувати народ.
Ті закони, які пропонують наші політичні опоненти, спрямовані тільки на одне: відбирати у мільйонів бідних і робити одиниці багатими. Це те, що ви пропонуєте в своїх законодавчих актах.
Ми вважаємо, що парламент повинен розпочати з пакета соціальних і економічних законів. Про що йдеться?
Скасування пенсійної реформи і прийняття нової пенсійної реформи, яка запропонована опозицією.
Ми вимагаємо скасування закону про проведення експерименту над людьми та негайного прийняття закону про державний гарантований рівень надання медичних послуг та про введення державної страхової медицини.
Ми вважаємо, що парламент негайно повинен прийняти закон про внесення змін до державного бюджету, скоротити витрати на утримання Президента, скоротити витрати на утримання парламенту, скоротити витрати на утримання членів уряду, продати 16 державних резиденцій Президента Януковича. А гроші спрямувати на соціальні пільги і соціальну допомогу.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.