Уже дев’ятий рік поспіль Українська школа законотворчості Інституту законодавства Верховної Ради України проводить заняття в межах навчального курсу «Законотворча діяльність». Розроблений курс, що надає змогу отримати комплексні знання у сфері законотворчого процесу, нині не має аналогів серед навчальних закладів України відповідної спеціалізації. Такий курс є взагалі єдиним у країнах СНД та розглядається нашими зарубіжними колегами як гарний приклад для наслідування.

За усталеною традицією слухачами Української школи законотворчості щороку стають співробітники апарату Верховної Ради України, помічники-консультанти народних депутатів України та працівники секретаріатів парламентських комітетів і фракцій. Особливістю цьогорічного курсу школи є набір окремої групи з числа народних депутатів України.

Таке зацікавлення спричинено не лише високими практичними навичками попередніх випускників школи, а й постійним удосконаленням навчального процесу, який на сьогодні передбачає, крім суто теоретичних занять, практичні тренінги: участь в обговоренні актуальних проблем право- та державотворення в Україні, правових засад діяльності українського парламенту, прогалин і колізій у національному законодавстві та шляхів їх подолання, основ законопроектувальної діяльності, мовно-термінологічних особливостей написання тексту законопроектів, впливу міжнародних зобов’язань України на формування національного законодавства, застосування практики Європейського суду з прав людини в Україні тощо. Ефективність такого комбінованого навчання забезпечується унікальними авторськими розробками викладачів Української школи законотворчості — провідних вчених та практиків, які максимально адаптують свої навчальні курси до практичних потреб слухачів.

Про авторитет та популярність школи свідчить тенденція до щорічного зростання кількості охочих навчатися у сфері законотворення. Здобуті випускниками закладу навички отримали позитивну оцінку від керівників органів державної влади та з боку народних депутатів України. Таку саму високу оцінку навчальному курсу «Законотворча діяльність» дають зарубіжні фахівці, в тому числі в Секретаріаті Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) та інших міжнародних інституціях.

Факт 

11 березня 2013 року в Інституті законодавства Верховної Ради України на базі Консультативної ради з питань ювенальної юстиції відбулося засідання круглого столу на тему «Проблеми та перспективи попередження і профілактики підліткової злочинності шляхом впровадження індивідуальних програм соціальної реабілітації».

Захід проведено у співпраці з Представництвом Дитячого фонду ООН в Україні та Харківським громадським центром «Молодь за демократію» в рамках спільного проекту ЄС і ЮНІСЕФ «Розробка методичної та нормативно-правової бази для превентивної роботи з дітьми, які перебувають у конфлікті із законом».

Беручи до уваги процес реформування системи державних органів і служб у справах дітей та тенденції розвитку вітчизняного законодавства, учасники заходу обговорили пропозиції про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно вдосконалення роботи з неповнолітніми правопорушниками.