В Україні нині точаться активні розмови про занепад культури, про недостатність її фінансування з боку держави, про необхідність відроджувати традиції меценатства як основи розвитку багатьох культурних ініціатив. У ширшому сенсі меценатство — це один із проявів існування громадянського суспільства, небайдужого до тих процесів, що відбуваються в країні. 

Особливо це необхідно у справах не загальнодержавного, а обмежено цілеспрямованого характеру, як-от підтримка конкретних друкованих видань, театральних вистав, художніх виставок, а також призначення іменних стипендій. Сьогодні годі й говорити, як талановита молодь, що навчається в університетах, академіях, інститутах тощо, потребує банальної матеріальної підтримки.

На цю суспільну потребу відгукнулася родина видатного українського письменника, одного з фундаторів сучасної української літератури Олександра Копиленка (1900—1958), і заснувала 2012 року стипендію його імені.

Приводом для такого кроку стало 90-річчя виходу друком першого оповідання письменника. Оскільки сталася ця подія в Харкові, тодішній столиці України, де у 1920-х і на початку 1930-х років формувалася не тільки нова українська література, а й нова культура нової держави, було вирішено щороку присуджувати стипендію ім. О. Копиленка одному з кращих студентів чи аспірантів філологічного факультету Харківського національного університету ім. В. Каразіна, тим більше, що письменник навчався саме тут, щоправда на біологічному факультеті.

Ідею підтримав ректор університету академік НАН України Віль Бакіров. За його сприяння шостого березня у приміщенні філологічного факультету відбулася церемонія вручення першої стипендії ім. Олександра Копиленка. Лауреатом стала студентка 5-го курсу Наталя Бардак, яка виявила неабиякі здібності в дослідженні української літератури.

Завершилася церемонія покладанням квітів до будинку «Слово», де, починаючи з 1930-х років, мешкали українські письменники, у тому числі й Олександр Копиленко.

Виступаючи під час вручення стипендії, онук письменника член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко (на знімку ліворуч) висловив переконання, що заснування стипендії стане скромним внеском його родини у зміцнення безперервності поколінь, яка тільки й може бути основою справжньої національної культури.

Фото надано Олександром КОПИЛЕНКОМ.