Потрапити до депутата Херсонської міськради на особистий прийом не простіше, аніж до Президента або Прем’єр-міністра. І не тому, що черга довга — від проведення прийому власники мандатів просто ухиляються. Такого висновку дійшли активісти обласної організації Комітету виборців України, які задля експерименту подалися на прийом до них. Вони з’ясували, що з 63 обранців, до яких прийшли волонтери в день прийому, на місці виявилося лише 22. Причому зустрічі з виборцями однаково дружно «прогулювали» як представники Партії регіонів, так і опозиціонери.

 Не дивно, що за такого наплювацького ставлення політиків до виконання своїх обов’язків, передбачених законом, електорат платить їм тією ж монетою. Як заявив на прес-конференції голова ХОО КВУ Дементій Білий, за останні два роки в Херсоні істотно зросла кількість громадян, переконаних у тому, що депутати дають передвиборні обіцянки тільки заради самореклами. Якщо 2010-го так вважали 17 відсотків учасників традиційного соціологічного опитування, то 2013 року цієї точки зору дотримувалася вже третина респондентів!

За словами Дементія Білого, за той само час удвічі збільшилася й кількість містян, упевнених, що ані депутати міськради від Партії регіонів, ані їхні колеги з ВО «Батьківщина» своїх обіцянок не виконують. Утім, далеко не всі з 502 респондентів, що представляли всі прошарки суспільства, змогли сказати хоч щось хороше про слуг народу, обраних ними до органу місцевого самоврядування. 

Четверо з кожних десяти респондентів просто не змогли назвати жодного прізвища депутата міськради, який їм хоч чимось запам’ятався! 

І таке збайдужіння територіальної громади до місцевої управлінської еліти обіцяє неабиякі проблеми на майбутніх позачергових виборах міського голови, які Верховна Рада ще має призначити після обрання народним депутатом за мажоритарним округом тепер уже колишнього міського очільника Володимира Сальдо. За даними соціологів, 14,1 відсотка респондентів написали в анкетах, що голосувати за нового голову не підуть, а 42,6 — досі не визначилися, за кого варто віддати свій голос. За такої байдужості дуже великий ризик, що місто очолить не людина, яка максимально проявила свої ділові якості, а її суперник, який вклав більше грошей в піар-кампанію.

 

Херсон.

Фото автора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На знімку: голова Харківської бласної організації Комітету виборців України Дементій Білий.