Вісім представників дитячих будинків сімейного типу із Дніпропетровської області одержали в столиці сертифікати на купівлю необхідної побутової техніки від Предстоятеля Української православної церкви митрополита Володимира. А в цей час удома їх чекали понад вісімдесяти дітей: у кого сім, а в кого — дванадцять.
Як повідомили в Дніпропетровській єпархії УПЦ, майже всі ці родини живуть у сільській місцевості, у кожної — свій будинок, господарство. Батьки намагаються дати дітям ту любов, якої вони були позбавлені.
Не зайві в такій великій родині й побутові вигоди. Родинам були вручені сертифікати на купівлю побутової техніки. Гроші перерахують в Дніпропетровськ на рахунок благодійної організації «Сяйво веселки», а все необхідне придбають на місці. «Родини самі виберуть те, що їм потрібно, — повідомив глава організації священик Андрій Пінчук. — А сертифікати їм буде приємно повісити на видне місце — на пам’ять про зустріч із Блаженнійшим Митрополитом Володимиром».
Молодіжний відділ церкви давно співпрацює із цим дніпропетровським священиком. «Коли ми дізналися про потреби людей, які несуть подвиг виховання чужих дітей, як своїх рідних, ми постаралися організувати допомогу цим родинам, — зазначив глава Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископ Обухівський Іона. — На нашу ініціативу відгукнувся Блаженнійший Митрополит Володимир, який і вручив батькам-вихователям сертифікати на придбання необхідної їм побутової техніки».
Сьогодні на Дніпропетровщині налічується понад 70 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються в середньому по десять дітей. За кількістю таких установ регіон посідає перше місце в Україні.
«Сьогодні я особливо відчула, що наша справа потребує великої відповідальності, — ділиться враженнями Олена Черевко, яка зі своєю великою родиною проживає в селі Маломихайлівка Криничанського району. — Особисто я потребую того, щоб віддавати те, що маю, дітям, адже вони, справді, потребують нашої любові та турботи. А сьогодні ми одержали сертифікат на електром’ясорубку, тепер будемо частіше готувати улюблену страву — пельмені».
Священик Андрій Пінчук, який також є керівником єпархіального відділу у справах родини, сам виховує дванадцять прийомних дітей непростого підліткового віку. Керована ним організація «Сяйво веселки» являє собою асоціацію дитячих будинків сімейного типу. Своє покликання тут бачать у допомозі насамперед тим, кому випав складний життєвий шлях: сиротам, тяжкохворим.
«Допомагаємо вихованцям дитячих будинків і інтернатів знайти родину та люблячих батьків. Наша місія полягає в тому, щоб не було дітей нещасливих, — вважає Андрій Пінчук. — Дитина може бути щасливою тільки в родині, отже, наше завдання — допомогти дитині знайти її, і надалі допомагати цій новій родині долати труднощі».
«Сяйво веселки» намагається підтримати таких батьків у всьому, допомагаємо родинам у процесі соціалізації дітей, у вирішенні побутових, психологічних і юридичних питань. Проводяться батьківські зустрічі, клуби, спільні поїздки на море. «І виявлену увагу їх сімейному проекту в організації сприймають як визнання церквою важливості тієї реформи, яку нині проводить держава — спрямованої на створення системи, за якої всі діти виховуватимуться в родинах», — наголосили в Дніпропетровській єпархії УПЦ.
Дніпропетровська область.
 
ДОСЛІВНО
 
«Дитячий будинок у мене вже шість років, а дітей у нас зараз десять. Серед них четверо старшого віку 14—16 років, троє по 10 років, двоє 8—9 і донька 6 років, а ще двоє зовсім дорослих, які тепер живуть окремо від нас, — розповіла мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу з міста Верхньодніпровська Любов Шевченко. — Сьогодні нам вручили сертифікат на новий ноутбук, за яким займатимуться старші, а маленькі поки що потренуються на старенькому комп’ютері, який у нас був».
 
Представники дитячих будинків сімейного типу Дніпропетровщини одержали сертифікати від митрополита Володимира.
Фото http//eparhia.dp.ua.