Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 21-й тур.
15 березня. «Металург» Зп — «Карпати». 1:1. 2 500 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Матеус, 31 — Кополовець, 10.
16 березня. «Зоря» — «Волинь». 3:1. 6 000 глядачів. Рефері — Бондар (Київ). Голи: Даніло, 14, 18 (п), Болі, 75 — Савич, 34. Вилучено Сімініна («Волинь», 52, друге попередження).
«Шахтар» — «Чорноморець». 3:0. 35 273 глядачі. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Голи: Фернандіньо, 42, Мхітарян, 59, Адріано, 73.
«Таврія» — «Металург» Д. 4:3. 2 050 глядачів. Рефері — Лисенчук (Київ). Голи: Гуменюк, 12, 34, Шиндер, 42, Назаренко, 75 — Нельсон, 15, 21, Воловик, 55 (п).
17 березня. «Іллічівець» — «Арсенал». 2:1. 5 500 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ). Голи: Окріашвілі, 59 (п), 78 — Аржанов, 73. Вилучено Сарнавського («Арсенал», 58, фол останньої надії).
«Динамо» — «Ворскла». 1:0. 12 879 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Гол: Віда, 5.
«Дніпро» — «Кривбас». 1:2. 11 493 глядачі. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Канкава, 33 — Антонов, 47, Дедечко, 80. Вилучено Зозулю («Дніпро», 57, друге попередження).
Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 19 м’ячів, Ідейє («Динамо») — 13.
У Дніпропетровську, що б там не казали, сталася сенсація: «Дніпро» програв! Хоча забив першим і володів ініціативою. Але не скористався перевагою.
Тільки-но розпочався другий тайм, непоступливі криворіжці, котрі налаштувалися серйозно, зрівняли рахунок. А коли господарі залишилися в меншості, «Кривбас» завдав переможного удару.
Гості взагалі заслуговують на добрі слова. «Кривбас», котрий і раніше обігрував дніпрян, почав другу половину сезону дуже пристойно. Він відібрав очки у «Динамо» в Києві і легко переміг «Зорю». І в Дніпровську підопічні Олега Тарана гідно діяли проти команди, котра має за мету виступати в Лізі чемпіонів, і цілком заслужено виграли.
Дехто скаже, що у складі «Дніпра» була відсутня група ключових виконавців: травмований Коноплянка, дискваліфіковані Мандзюк та Селезньов. Але відомо, що у цієї команді довга лава запасних. Тому тренерові Гуанде Рамосу було з кого вибирати заміну.
Одеський «Чорноморець», котрий останнім часом заслужено змусив говорити про себе (у дев’яти матчах здобув вісім перемог), став героєм численних схвальних публікацій у пресі. Тож не дивно, що його поєдинок на «Донбас Арені» проти чемпіона викликав особливий інтерес не тільки у прихильників цих команд. Однак те протистояння показало, що одеситам тягатися з «гірниками», м’яко кажучи, ще не час. Господарі поля на класі легко здолали «моряків». Гості дуже старалися, намагалися грати гідно. Але надто нерівні сили цих суперників.
Натужною, якоюсь вимученою, була перемога динамівців. Забивши швидкий гол, кияни дозволили суперникові розправити крила. У господарів не виходила гра попереду. Інколи складалося враження, що до цієї команди зібрали незнайомих людей.
Особливо блякло діяли футболісти «Динамо» після перерви. А на останніх хвилинах «Ворскла» мала кілька шансів, щоб урятуватися. Тому цікаво було почути коментар Олексія Михайличенка (Олег Блохін, котрий кілька днів тому поховав батька, на зустріч з пресою не прийшов).
— Те, що «Ворскла» битиметься за очки, ми знали, оскільки дивилися її останні ігри (з «Шахтарем» і «Чорноморцем»), — сказав Олексій Олександрович. — Полтавці показали добрий рівень фізичної готовності й боролися за результат. Отже, ми отримали те, чого очікували. Відзначу, що сьогодні команда показала не зовсім той рівень, який ми прагнули побачити. Особливо в другому таймі. Заміни, на жаль, не підсилили нашу гру.
— Чому Гусєв не потрапляє до стартового складу? Чим він гірший за Мехмеді?
— Давайте все-таки ми, тренуючи команду, вирішуватимемо, хто виходитиме з перших хвилин. Зрозумійте, що тут елементарна конкуренція. Буде Гусєв готовий краще — гратиме. Все треба доводити на футбольному полі.
— Як вам бачити на матчі «Динамо» лише 12 тисяч глядачів? Чи немає тут зв’язку із якістю гри, котру нині демонструє команда?
— Причин, либонь, кілька: суперник не такий іменитий, холодно — по суті, на дворі зима, сьогодні ще й Масниця — багато людей, напевно, гуляють. Так, ми погоджуємося, що відвідуваність матчів незадовільна. Мені здалося, що гра з «Бордо» не була жахливою. Так, із «Кривбасом» зіграли вже не так, але не думаю, що варто судити про відвідуваність за двома зустрічами. Тепер вона скрізь не дуже. Але в чомусь тут є і наша «заслуга». Тому намагатимемося повернути глядачів кращою грою та результатами.
Несподівано цікавим виявився матч у Сімферополі. Там місцева «Таврія» і донецький «Металург» влаштували справжню перестрілку. Звичайно, вболівальники зраділи такій великій кількості забитих м’ячів. Але і похвилюватися їх футболісти примусили добряче. Обидві команди, нехай не ображаються їхні гравці і тренери, припустилися великої кількості помилок в обороні. Цим насамперед і пояснюється така вражаюча результативність.
Заради справедливості зазначимо, що господарі виявили більше бажання перемогти. Враховуючи ситуацію, до якої потрапила кримська команда (неповноцінний підготовчий період, травмовані основні виконавці), здобуті нею три очки — на вагу золота.
Цікаво, що перед матчем попереднього туру в Запоріжжі наставник кримчан Олег Лужний сказав: «Якщо не виграємо, то подам у відставку». Перемогли і тоді, і цього разу. Гравець «Таврії» Юрій Путраш зізнався, що команда б’ється і за себе, і за свого тренера. Як бачимо, поки задумане виходить.
 
Двома м'ячами у ворота донецького «Металурга» відзначився сімферополець Олег Гуменюк.
 
Перший свій гол у складі київського «Динамо» забив Домагой Віда  (на знімку в центрі).
Фото з сайту  ФК «Таврія» та Валерія СОЛОВЙОВА (УНІАН).