Й на Рівненщині можна займатися цим традиційним карпатським промислом
 
У фермерському господарстві «Грозівське», що в селі Грозів Острозького району, взяли курс на відродження вівчарства. Тут не тільки розводять овець, а й пробують робити бринзу.
Про вирощування та утримання овець керівник господарства Володимир Ярмолюк (на знімку), здається, знає все. Часто відвідує сільськогосподарські виставки, переймає досвід у своїх колег. Пригадує, як йому доводилося на Закарпатті спілкуватися з одним із досвідчених вівчарів. Літній чоловік мав таку природну міць, що вона відчувалася навіть під час потиску руки.
— Ось тоді й зрозумів, яку силу дає споживання продуктів із овечого молока, — каже Володимир Борисович. — Недарма бринзу на верховині вважають другим хлібом. Існує навіть думка, що любителі цього продукту набагато менше хворіють. Серед них є чимало старожилів.
Переконаний фермер, що й на Рівненщині можна займатися цим традиційним карпатським промислом. Тож і собі два роки тому заснував фермерське господарство, що спеціалізується на вівчарстві. Нині тут утримують близько 250 голів цигайської, каракулевої та романської порід.
— Займатися розведенням овець непросто, це делікатна худоба, —розповідає Володимир Ярмолюк. — Намагаємося створити якнайкращі умови для їх утримання, звертаємося по консультації до відповідних спеціалістів, ознайомлюємося з новинками спеціалізованої літератури. В перспективі маємо намір ще й кіз вирощувати.
Щоб господарство швидше розвивалося, тут працюють над поліпшенням, нарощуванням поголів’я овець — закуповували їх у інших фермерів. Тепер, хваляться, що мають уже й своїх вівцематок.
Паралельно із збільшенням поголів’я відпрацьовують відповідні технології для виробництва овечого сиру. Працюють над рецептурою. Адже вважається: що смачніша бринза, то вона корисніша. Визнають і те, щоб поставити виробництво бринзи на конвеєр, знадобиться ще немало часу, ресурсів. Проте вже мають для цього добру основу.
Рівненська область.
 
Фото автора.