Півмільярда гривень — саме так попередньо оцінюють обсяги форвардних закупівель зерна на Хмельниччині фахівці Державної продовольчо-зернової корпорації. Установа пропонує виробникам укласти договори на поставку майбутнього врожаю і отримати одразу після підписання необхідних документів половину вартості законтрактованого зерна.
Та чимало чинників можуть стати перепоною на шляху до авансових коштів. Передусім угода передбачає примусове страхування посівів. А більшість господарств вважають таку процедуру надто дорогою і невиправданою. Список документів і вимог, які мають надати та виконати аграрії, теж доволі довгий. Загальний їх перелік налічує понад два десятки. 
Зрозуміло, закупівельники хочуть мати чіткі гарантії того, що виплачені наперед гроші не пропадуть. Але для багатьох агропідприємств така прискіпливість видається надто обтяжливою.
Навряд чи зможуть скористатись форвардними пропозиціями й невеликі фермери. Адже мінімальний лот поставки, як і мінімальний обсяг форвардного контракту, становить не менше півтисячі тонн. А такі запаси наберуться не в кожного, хто обробляє по кілька десятків гектарів.
Отож, незважаючи на обіцянки того, що область може отримати від 300 до 500 мільйонів гривень від форвардних закупівель, ажіотажу на укладання договорів не спостерігається.
Хмельницька область.