Амбулаторський кінь Майор не «їсть» бензин й жодного разу не забуксував у заметах
 
У штаті Орлівської лікарської амбулаторії є... конюх і кінь. Згоду на їх утримання дали у районі.
Подарував Майора медичному закладу фермер, депутат обласної ради Віктор Труш.
— Я особисто ходила до голови райдержадміністрації Олега Шпака, — розповіла завідувачка амбулаторії Ольга Цуприк, — і він дозволив нам його мати...
Здавалося б, у світі комп’ютерів та інших новацій усе це видається несучасним, дуже архаїчно. Однак... у селах, які обслуговує лікарська амбулаторія, дотримуються іншої думки.
Роль «швидкої допомоги» в Орлівці виконує машина «Жигулі». Нею доставляють хворих, породіль до району, до Чернігова. А як обійтися без Майора, особливо сніжної пори, коли на більшість вуличок легкова автомашина не заїде? А коник із санчатами легенько подолає усі перешкоди. Та й весною, улітку йому все-таки легше оминути баюри, калюжі. Крім Орлівки, амбулаторія також обслуговує жителів Грабівки та Смолянки (відповідно за 6 і 10 кілометрів від Орлівки). Більшість із них — пенсіонери похилого віку. Однієї «швидкої» на всіх замало. Тому Майор добряче виручає усю округу.
Медсестра Тетяна Чубук задоволена, що не теліпатиметься на край села:
— Треба зробити уколи бабусі. Я в аптеці взяла ліки, та й ось поїдемо.
Медсестра в такий же спосіб часто добирається, щоби ставити стареньким крапельниці.
Володимир Ревка виконує обов’язки конюха та їздового.
— Улітку він і сіно Майору заготовляє. Тож з кормами у нас проблем немає, — зазначає завідувачка амбулаторії Ольга Цуприк.
Справді,
кінь практично не потребує бюджетного фінансування. 
Після оптимізації 2012 році Орлівську дільничну лікарню перетворено на сільську лікарняну амбулаторію. Із 22 працівників нині залишилося тільки 13. Однак велике приміщення лікарні не буде порожнім. Уже виконано значний обсяг робіт з переобладнання його на дім для людей похилого віку. Цього року, сподіваються, він зафункціонує. А відтак буде знову робота для скорочених медиків.
Таким чином, можна сказати, медична реформа, за всіх її мінусів, таки наблизиться до місцевих жителів. Самотні немічні старенькі зможуть отримати мінімум лікарняних послуг, турботу, піклування. І хай у цих реаліях коник Майор «не відповідає вимогам дня». Та не він і не медична галузь винні в тому, що в селах бракує якісних доріг, потужних мобільних лікарняних автомобілів, сучасної діагностичної апаратури. Головне, що медики, попри всі труднощі, надають таку очікувану допомогу сільчанам.
Чернігівська область.
Фото автора.