Перемоги поки що лише на папері
 
На Запоріжжі тривають весняно-польові роботи. Ще в лютому в області прогнозували, що посівні агрегати з’являться на ланах в перших числах квітня, однак погода дозволила вийти на місяць раніше. Райони, що чи не найбільше постраждали від минулорічного неврожаю — Василівський, Якимівський та Великобілозерський, уже посіяли яровий ячмінь та горох майже на третині запланованих площ; у Михайлівському зробили це на 59%, у Мелітопольському — на 39%.
Приємна новина: наука вважає, що продуктивна вологість у метровому шарі тутешніх ґрунтів під озиминою має становити 143 мм. Сьогодні цей показник зупинився на позначці в 151 мм. І це для запоріжців, які пережили минулорічні втрати урожаю (зерна недобрали до 50 відсотків), як бальзам на рани.
Тепер про озимі. Більшість їх перебувають у доброму та задовільному стані. Лише дев’ять відсотків із 667 тисяч гектарів посівів — розріджені і слабкі. Коли точніше, то третину посівів із тих дев’яти відсотків фактично втрачено. Що, звичайно, не видається катастрофою.
Відкритим залишається питання про те, скільки тисяч гектарів піде у регіоні під соняшник. «У поточному році спеціалісти Департаменту агропромислового розвитку спільно з науковцями розробили нову науково обґрунтовану, оптимальну структуру посівних площ. Тож для Запорізької області вона є така: озимі зернові — 55% (нині 40%), ярові зернобобові — 5%, пар — 10% та 30% — технічні культури (соя, ріпак, гірчиця, соняшник)», — повідомили в прес-службі облдержадміністрації. Звісно, скромненьке слово «соняшник» у самому кінці переліку не гарантує, що він суттєво здасть свої позиції на запорізьких ланах. Адже буде добре, коли «золота квітка» займе хоча б не більше тих 30% площ, виділених під технічні культури. Бо за нормативу в 15% посівів соняшнику минулого року в області вийшли за всі 40%. Щоправда, з цього приводу ґвалту ніхто не чинив — адже господарства буквально рятували свою економіку тим, чим могли. А саме — соняшником, пересіваючи ним втрачені від погодних катаклізмів площі озимих.
Весняна посівна кампанія в області оцінюється у 1,5 мільярда гривень. Однак станом на початок березня агровиробники залучили лише 76 мільйонів кредитних коштів. Схоже, банкіри передали куті меду із відсотками на свої позички.
Запорізька область.
 
Фото Валерія ДРУЖЕНКА.