У Мінагропроді знову намалювали, як ми всі (завдяки, звісно, аграрному міністерству) добре живемо. Тамтешній міністр М. Присяжнюк заявив про зниження цін порівняно з минулим роком на овочі в середньому на 21,1 відсотка. Зокрема, він обрадував громадськість здешевленням цибулі, тепличних томатів і картоплі. Похвально, звичайно, що чиновники такого рівня не забувають про пересічних громадян, опікуються їхнім добробутом. Тільки вже не перший рік хочеться запитати: «Де наш міністр вічно відкопує ці, м’яко кажучи, суперечливі дані, в яких експертів і на яких базарах?» Із цього приводу обурююся не тільки я. Фахівці «АПК-Інформ: овочі та фрукти» на пальцях спробували пояснити керівникові сільськогосподарського відомства, що він глибоко помиляється не тільки з приводу картоплі та помідорів.
В аналітиків, які щодня моніторять цей ринок, інші розклади. Вони стверджують, що сьогодні середня оптова ціна на овочі борщового набору в Україні вища за торішню на 22,7%, на тепличну городину — на 34,8%, а на картоплю — на 33,3%. Отже, те, що, на думку міністра, подешевшало на 21,1%, насправді подорожчало на 32,6% (з урахуванням обсягів ринку кожного із продуктів).
Так, у Мінагропроді стверджують, що в середньому цибуля за рік подешевшала на 15,6% (до 1,84 грн./кг). Водночас в «АПК-Інформ: овочі та фрукти» зазначають протилежне. Насправді оптова ціна на цибулю на 40% вища, ніж минулого року. Причина в тому, що торік надлишок цибулі був практично в усьому світі. А цього року Україна експортує її до багатьох країн. Тож у 2012-му кілограм цибулі в опті рідко коштував дорожче за 70—80 копійок. Тобто, не зрозуміло, як ціна в 1,84 грн. може бути на 15,6% нижча, ніж торік.
«Хоча, звісно, якщо припустити, що роздрібну ціну торік виміряли за Бессарабським ринком, де товар часто-густо продається в рази дорожче, ніж в інших роздрібних точках, а цього року — за найдешевшою крамницею, то таке теоретично можливо. Але це вже називається «маніпуляція», причому неприхована, а не моніторинг ринку», — вважають аналітики «АПК-Інформ: овочі та фрукти».
Те саме й з тепличними томатами, які, на думку Мінагро-проду подешевшали на 13,3% (до 16,79 грн./кг). За даними експертів ринку, нинішня середня оптова ціна на них рівно на 40% вища, ніж торік.
З картоплею у міністерстві, де стверджують, що ціна на неї впала «на 8,5%, до 1,82 грн./кг», теж не склалося. Напевне на Хрещатику, 24 забули про торішній низький попит, коли аграрники виростили рекордні обсяги, і їм важко було продати оптом бульбоплоди навіть по 90 копійок за кіло. А сьогодні середня оптова ціна на картоплю вища на 33,3%.
Усе б нічого. Нехай би міністр казав, що йому заманеться, і рапортував би, скільки завгодно, про здешевлення, якби не одне «але». В усьому цивілізованому світі агарний ринок користується перевіреними даними. Адже саме ними багато в чому керуються, коли вирішується питання, які культури вигідно буде вирощувати. Тож тамтешні міністри ставляться до такої інформації з повагою, а не «бовкають» абищо. Що б сказали аграрному міністрові десь у Франції або Нідерландах, якби той оприлюднив те, що пише наш у своїй авторській статті для агентства УНІАН (http://www.unіan.ua/news/556303-na-shlyahu-do-vrojayu-2013-derjava-na-botsі-agrarіjіv.html). Цитую дослівно: «За попередніми оцінками регіонів, у 2013 році планується внести понад 90 кг діючих речовин на гектар. Так, найбільше планують внести добрив на один гектар аграрії Тернопільщини — 76 кілограмів, Івано-Франківщини — 74 кілограма та Житомирщини — 62 кілограма». Цікаво, звідки візьметься понад 90 кг діючої речовини на гектар по Україні, коли найбільше планують внести на Тернопільщині — по 76 кг?
Але повернімося до наших помідорів і картоплі. «Шкода, що Міністерство аграрної політики й продовольства України такими заявами дезорієнтує ринок, фактично перетворюючись на Міністерство Політики, але аж ніяк не аграрної», — зазначає «АПК-Інформ: овочі та фрукти».
Приєднуюся.