І не тільки з вишкварками, а ще цибулею, сиром, грибами, картоплею, вишнями, печінкою та іншими начинками змогли скуштувати учасники Четвертого всеукраїнського фестивалю вареників, що 17 березня відбувся на гірськолижному курорті «Буковель».

У той час, як для більшості слов’ян Масниця асоціюється з млинцями, у галичан найулюбленішою стравою є вареники. Недаремно ж говорять: «Вареники, вареники, Божі хваленики, не кожен їх варить, але кожен хвалить». А враховуючи те, що з 18 березня розпочинається великодній піст, то на фестивалі усі намагалися добре посмакувати домашніми стравами, та ще й безплатно.

Програма вареничного фестивалю була насичена різноманітними конкурсами. Спочатку змагалися, хто більше їх наліпить, а далі — хто швидше з’їсть. Також на швидкість кришили та смажили цибульку, намагаючись при цьому не заплакати. А після частування «билися» подушками-варениками, лазили на стовп по призи, бігали у мішках, перетягували мотузку, піднімали бочку, кидали валянка, свистіли і, звичайно ж, співали та танцювали.

Затим переможців усіх конкурсів урочисто прийняли у партію «Любителів вареників» та вручили членські «партійні» квитки біля пам’ятника Варенику, зліпленого з снігу. Любителі національних страв, у свою чергу, заприсяглися, що докладуть усіх зусиль для того, щоб усім жилося, як вареникам у сметані.

Учасники фестивалю повезли додому гарний настрій та позитивні враження від екзотичного та веселого дійства.

Фото Оксани ОТРОВСЬКОЇ.

Учасники фестивалю вареників.