У Кіровограді прокуратура з’ясовує обставини зухвалої події, що сталася днями, а саме спроби втечі за допомогою гелікоптера двох засуджених із Петриківської виправної колонії посиленого режиму № 49. За фактом події порушено кримінальне провадження. Викрадачам загрожує від 5 до 10 років в’язниці, а втікачам можуть додати від 5 до 8 років.

Події ж минулої суботи розвивалися, як у детективі. Гелікоптер, у якому перебували дві особи, озброєні автоматом Калашникова (як з’ясувалася пізніше, це був муляж), здійснив посадку на території колонії, щоб забрати ув’язнених. Втечу мали здійснити злодій і ґвалтівник. Як розповіли очевидці події, коли вертоліт став опускатися на спортмайданчик, там було близько десятка ув’язнених. Хтось курив, хтось просто відпочивав. Переважна більшість спостерігала за подіями з вікон...

Щойно легкий спортивний вертоліт «Robіnson-44» (розрахований на чотирьох чоловік) приземлився, до нього кинулося двоє ув’язнених. Вони навіть встигли сісти на пасажирські сидіння. Проте... за кілька хвилин гвинтокрила оточили озброєні співробітники колонії, пригрозивши горе-втікачам стріляти на ураження.

Почувши це, пілот заглушив двигун, вийшов з вертольота і викинув ключі, розповів заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби в Кіровоградській області Юрій Ткаченко. Ще одного непроханого гостя витягли з кабіни, відібравши у нього спочатку автомат Калашникова.

Як повідомляє прес-служба Державної пенітенціарної служби, наразі проводяться слідчі дії та встановлюються додаткові факти зухвалої операції, обставини та причини її організації. Про горе-втікачів дещо вже відомо. За словами начальника пенітенціарної служби в Кіровоградській області Олександра Заміралова, їх доставили в колонію півтора місяці тому. Перший, віком 41 рік, відбував п’ятирічний термін за крадіжку, другий — 24-річний — сім років за зґвалтування. У кожного кілька судимостей. У колонію їх привезли транзитом з Кіровоградського СІЗО.

Є версія, що в обох є впливові спільні знайомі на волі, які й допомагали організувати втечу. Вони могли замовити вертоліт і направити його в потрібне місце.

Не виключено, що пілот виявився заручником ситуації. За попередніми даними, чоловік до останнього не знав, куди і навіщо летить. Як повідомляють колишні колеги пілота, той у минулому був військовим штурманом Ан-26, офіцер запасу, і на таку авантюру добровільно або навіть за гроші погодитися не міг.

Вертоліт приватний, є ліцензія. Припускають, що, опинившись на борту, пасажир пригрозив і наказав летіти за зазначеним маршрутом.

Ще одна версія, яку не відкидає слідство, — другий «викрадач», імовірно, теж до кінця не знав, куди прямує. Як варіант, здогадувався, що йому потрібно забрати важливий вантаж, який необхідно охороняти.

Кіровоградська область.

До речі

Оренда подібного гелікоптера коштує приблизно 1000 доларів за годину. В небо гелікоптер піднявся з аеродрому під Києвом.

Фото прес-служби Державної пенітенціарної служби.