У політичному протистоянні у Верховній Раді крига, нарешті, скресає: на погоджувальній раді хоча й вирували бурхливі суперечки, але лідери фракцій принаймні намагалися почути один одного та домовитися. Більшість уже готова прислухатися до основних вимог опозиції — утворити тимчасову слідчу комісію щодо розслідування обставин позбавлення депутатських повноважень Сергія Власенка та призначити вибори міського голови Києва. Водночас опозиція висуває дедалі нові вимоги: депутати хочуть, щоб до парламенту прийшли звітувати особисто Президент та уряд у повному складі на чолі з прем’єром.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що в депутатів є всі підстави для переходу до законотворчої роботи як у комітетах, які вже запрацювали, так і у сесійній залі. Він наголосив, що реалізація програми економічних реформ Президента та національного плану дій залежить від злагодженої роботи парламенту. Порядок денний парламенту на нинішній пленарний тиждень налічує 55 питань. «Ми окремо розглянемо питання, на яких наполягає опозиція», — сказав на початку погоджувальної ради В. Рибак.
Згідно з попереднім порядком денним, парламентаріям належить затвердити порядок денний другої сесії Верховної Ради, визначитися щодо проведення парламентських слухань, розглянути шість законопроектів із пропозиціями Президента, ще шість законопроектів щодо євроінтеграції, низку економічних та соціальних законопроектів, ратифікувати декілька міжнародних угод. Найрезонансніші політичні питання, які розглядатимуться нинішнього тижня, — це проект постанови про утворення в парламенті тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів антиконституційного (як ідеться у назві проекту постанови від опозиції) перегляду владою народного волевиявлення на парламентських виборах 2012 року та позбавлення депутатських повноважень Сергія Власенка, а також про призначення виборів міського голови Києва на 2 червня. Три опозиційні фракції — «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» — запропонували запросити на годину запитань до уряду в п’ятницю, 22 березня, весь склад уряду на чолі з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим.
В. Рибак доручив керівникам фракцій до вечора подати прізвища депутатів, які входитимуть до складу ТСК. «Опозиція має на це право і ми підтримаємо це», — сказав він.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що настав час кардинально змінити роботу парламенту — він не може ухвалювати сотні лобістських законів. «Верховна Рада має негайно приступити до вирішення соціальних, економічних та політичних реформ», — сказав А. Яценюк. Опозиція, за його словами, пропонує розпочати зі скасування пенсійної та медичної реформи, яка зводиться до закриття лікарень. А також ухвалити закони про скасування пільг і привілеїв для чиновників усіх рівнів, зменшення видатків на органи влади, щодо боротьби з корупцією.   Ще одна вимога опозиції, оприлюднена А. Яценюком, — щоб Президент Віктор Янукович виступив у парламенті до кінця березня, а наступної п’ятниці Прем’єр-міністр Микола Азаров під час години запитань до уряду прозвітував про стан виплат зарплат, пенсій та зростаюче безробіття. 
Лідер депутатської фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що його політична сила підтримує пропозицію про проведення виборів столичного міського голови 2 червня. Окрім призначення виборів у Києві, «УДАР» наполягає, щоб Верховна Рада не пізніше 2 квітня ухвалила закони про надання київському міському голові  повноважень голови держадміністрації та про поєднання посад столичного міського голови і голови КМДА. «УДАР» також наполягає на проведенні виборів у Києві у два тури та ухвалення низки антикорупційних законопроектів.
Лідер депутатської фракції «Свобода» Олег Тягнибок розкритикував постанову уряду, яка передбачає обмежити участь народних депутатів у засіданнях уряду. За його словами, вчора начебто мало відбутися «таємне» засідання уряду, на якому повинні були перерозподіляти кошти між регіонами, і воно не відбулося лише тому, що до Кабміну прийшли депутати від «Свободи». 
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевнив, що на пленарних засіданнях буде присутня максимальна кількість регіоналів, щоб забезпечити персональне голосування. Однак деякі депутати, за його словами, перебуватимуть у цей час у закордонних відрядженнях, братимуть участь у роботі ПАРЄ та інших європейських міжпарламентських структурах. 
Партія регіонів також наполягає на терміновому розгляді та ухваленні законопроекту про банкрутство вугільних підприємств і змін до держбюджету-2013.
Фракція Комуністичної партії України також наполягає на скасуванні пенсійної реформи та експерименту в медичній сфері. Про це заявив на погоджувальній раді лідер фракції Петро Симоненко. За його словами, пілотні проекти в чотирьох областях показали свою недосконалість та неефективність. Окрім того, комуністи вимагають від Кабміну негайно представити парламенту програму дій уряду, яку досі не подано. 
Перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов спростував звинувачення опозиції, зокрема, лідера фракції «Свобода» Олега Тягнибока про начебто проведення сьогодні таємного засідання. Сергій Арбузов наголосив, що співпраця уряду з парламентом є «запорукою поліпшення добробуту громадян». За його словами, уряд вніс до Верховної Ради 19 законопроектів, серед яких — євроінтеграційні та соціально важливі.
Представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко під час погоджувальної ради заявив, що Президент Віктор Янукович висловлює сподівання, що Верховна Рада відновить свою роботу нинішнього пленарного тижня. 
Зрештою, лідери фракцій на погоджувальній раді домовилися, що парламент розпочне свою роботу і вже сьогодні розгляне питання про створення ТСК, на якій наполягає опозиція, призначення виборів міського голови Києва та інші заплановані питання. 
 
На передньому плані: Віталій Кличко, Олександр Єфремов.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.