Верховна Рада сьомого скликання всі проблемні питання має вирішувати лише за столом переговорів. Таку точку зору висловив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак в інтерв’ю програмі «Події тижня» на телеканалі «Україна». Водночас він зауважив, що категорично проти фізичного протистояння в законодавчому органі.

Метод блокування, за словами глави парламенту, — не конструктивний метод. «Коли блокують, я запрошую керівників і кажу: «Ви самі себе в глухий кут заганяєте!». У вівторок у нас є час для того, щоб представники фракцій виступили з парламентської трибуни, присутнє телебачення, звертайтеся до громадян, висловлюйте свої позиції: з чим згодні, з чим ні... І депутати з усіх фракцій почують, і люди... То давайте в понеділок піднімемо питання, приймемо рішення заслухати, запросити когось у парламент. Будь-якого керівника ми можемо запросити, і він відповість на ці запитання. Це цивілізований шлях».

Утім, на думку Володимира Рибака, справжня причина нинішнього блокування полягає в наближенні президентських виборів. «Серед п’яти керівників фракцій троє — кандидати в Президенти. Звичайно, сьогодні йде боротьба між ними». І це, за його словами, накладатиме дуже серйозний відбиток на майбутню роботу законодавчого органу. Тож Голова Верховної Ради не вірить в єдність опозиційних сил. «Перше, що їх розсварить, — це вибори міського голови Києва», — сказав він.

Зачіпаючи тему сумісників, керівник парламенту зауважив: якщо ми почали наводити порядок, то депутати повинні персонально голосувати і не суміщати дві посади. Що ж стосується депутатської недоторканності, то, за словами В. Рибака, він не бачить потреби в тому, що депутат має бути у кращому становищі, ніж звичайний громадянин. «Єдине, коли ти депутат, то повинен бути захищений, якщо критикуєш Голову Верховної Ради чи Президента тощо. Це повинно бути... А все решта — знаєте, є закони і їх потрібно виконувати. Ну що це таке, прийшли в Київраду з пилами й сокирами, двері порубали... Що це таке? Я такого не розумію. Так, цілком депутати можуть обійтися без недоторканності», — зазначив він.

Глава парламенту повідомив також, що до 31 березня Президент Віктор Янукович має направити до парламенту щорічне послання про внутрішнє та зовнішнє становище України. «У мене була розмова з Віктором Федоровичем, він дуже серйозно працює над цим документом. Але це не означає, що він має бути в парламенті особисто. Якщо у Верховній Раді нормальна обстановка, якщо депутати готові почути Президента — тоді так. Але коли ставлять ультиматуми і вимагають, щоб керманич прибув у Верховну Раду зі звітом... З якого дива? Президент підзвітний своїм виборцям, у нас не парламентська республіка... Президента обирав народ, і його мають поважати, в тому числі й депутати. Тому глава держави сам визначиться, що йому робити».

Вл. інф.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:

«Я підтримую думку, що депутати повинні бути відповідальними і зробити все, щоб люди, які їм повірили та їх обрали, отримали краще життя».