Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» та Всеукраїнська громадська організація «Ліга соціальних працівників України» підписали Меморандум про співпрацю у рамках проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною». Від депутатського об’єднання документ підписали його співголови — народні депутати Ірина Геращенко та Олена Кондратюк, а від громадського об’єднання — його президент Світлана Толстоухова. Меморандум набирає чинності від дня підписання та діє до 27 листопада 2015 року.

ВГО «Ліга соціальних працівників України» є переможцем конкурсу представництва ЄС в Україні й отримала грант на реалізацію проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів та батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною» упродовж 2013—2015 років.

На думку народних депутатів, проблема повернення на роботу після декретної відпустки має гострий характер для багатьох жінок, адже нерідко керівники підприємств розглядають жінку з малою дитиною як небажаного працівника. Депутати вважають за необхідне привернути суспільну увагу до цієї теми і сприяти вирішенню проблеми на державному рівні.

Мета проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів і батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною» — забезпечення рівних можливостей батьків, що виходять з декрету, розробка інноваційної моделі їх підтримки та її запровадження на підприємствах усіх форм власності. В рамках проекту проведуть соціологічне опитування, результати якого будуть використані під час розробки рекомендацій роботодавцям. Також планується розробити проекти законодавчих актів для забезпечення рівних можливостей для матерів і батьків, що повертаються з відпустки по догляду за дитиною.

Проблема роботи для батьків, що виходять з декрету, є актуальною для суспільства. Зокрема, за даними Мінсоцполітики понад 1,2 мільйона осіб, які мають дітей до 3 років, користуються правом на відпустку з догляду за дитиною. За даними експертів, 25—30 відсотків матерів і батьків змушені звертатись до служби зайнятості в пошуках роботи через те, що роботодавці відмовляються поновлювати їх на займаних раніше посадах, скорочують їхні робочі місця. Нерідко жінки змушені повертатися на роботу на нижчі зарплати, їх повільно просувають кар’єрними сходами.

У рамках проекту «Знову до роботи: реінтеграція матерів та батьків до професійного життя після відпустки по догляду за дитиною» протягом року заплановано виїзні засідання у Тернопільській, Черкаській, Сумській, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській областях. Також улітку презентують результати соціологічного опитування, і до кінця року буде розроблено і почнеться впроваджуватися в цих регіонах експериментальна модель підтримки батьків, що повертаються до професійного життя після декретної відпустки. На базі цієї моделі буде розроблено і запропоновано законодавчі акти, котрі допоможуть вирішити проблему на державному рівні.

І. Геращенко та О. Кондратюк відзначили, що це перший приклад конкретної співпраці депутатського об’єднання та громадської організації. Парламентарії налаштовані на найтісніший діалог з неурядовими організаціями, щоб об’єднати зусилля громадського сектору та законодавців у вирішенні гендерних питань в Україні.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.

ФАКТ

У 2011 році середня зарплата жінок становила 71 відсоток середньої зарплати чоловіків, а розрив у доходах був ще більший — середній дохід жінок становив 62—63 відсотки від середнього доходу чоловіків.