Для багатьох мешканців Рівненщини стало несподіванкою, що активних свободівців, які зазвичай були не лише учасниками, а й організаторами протестних акцій, депутата Рівненської облради Степана Молчана, голів фракції цієї партії в Рівненській міській раді Олександра Лащука, в Рівненській районній раді Дмитра Сільмана, в Корецькій районній раді Юрія Коробку на політраді ВО «Свобода» було виключено з членів партії.
Причиною такого рішення політради стало порушення ними рішень з’їзду ВО «Свобода», йдеться в офіційному прес-релізі, що його поширила прес-служба Рівненської обласної організації цієї політичної сили.
«Під час парламентських виборів 2012 року на партійному з’їзді ВО «Свобода» одноголосно було прийнято рішення щодо підтримки партією чітко визначеного переліку кандидатів у депутати в мажоритарних округах. Жоден із делегатів з’їзду не виступив проти такої пропозиції. Натомість деякі члени партії порушуючи рішення з’їзду, який є найвищим керівним органом партії, виступили на підтримку кандидатів, яких не було погоджено. До того ж окремі члени партії використовували символіку ВО «Свобода» та видавали свою особисту позицію за офіційну позицію партії, вводячи в такий спосіб виборців в оману, — йдеться у прес-релізі. — Такі дії членів партії кваліфіковано партійним судом як порушення дисципліни, статуту та рішення з’їзду, 
і було прийнято рішення про виключення таких осіб з числа членів партії».
А ось як відреагував на своє виключення з партії керівник фракції ВО «Свобода» в Рівненській міській раді Олександр Лащук:
«Рішення про виключення приймалося не місцевими партійними організаціями Рівненщини, а вищими керівними органами ВО «Свобода» на звернення Олега Осуховського. Вніс подання про наше виключення особисто Олег Осуховський і його політтехнологи. Їхні кроки збігаються в часі з підготовкою до обласної звітно-виборної конференції ВО «Свобода». Планувалось переобрати нового голову Рівненської обласної організації, який, принаймні, має хоч якийсь стосунок до Рівненщини (голова Рівненської ОО ВО «Свобода» Олег Осуховський із Львівської області. — Авт.)». Що стосується єдиного кандидата на парламентських виборах, каже О. Лащук, то він ніколи публічно як керівник фракції іншої партії в Рівнераді, не підтримував ініціатив нашої міської свободівської фракції.
«Особливо обурює, — продовжує тепер уже екс-свободівець О. Лащук, — що цинічне виключення робиться в березні 2013 року, коли остаточно проштовхується питання передачі приватним структурам і людям, близьким до Партії регіонів та уряду, найбільш ліквідного комунального підприємства міста — «Рівнетеплотранссервіс» і монополізується ринок теплопостачання міста (оборотні кошти близько 300 мільйонів гривень на рік). Боротьбі за збереження цього підприємства за територіальною громадою я присвятив останній рік депутатської діяльності».
 
Рівненська область.