Заява Запорізького автомобілебудівного заводу
 
 
Від імені багатотисячного колективу запорізьких автомобілебудівників висловлюю свою повагу й подяку Кабінету Міністрів України за підтримку галузі вітчизняного автомобілебудування.
Введення в дію рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про застосування спеціального мита на імпорт легкових автомобілів вважаємо вкрай необхідним заходом, справді ефективним захистом інтересів вітчизняних товаровиробників. Зазначений захід є дуже важливим для подальшого розвитку автопрому, тому що він дасть змогу завантажити потужності українських заводів, які на сьогодні загалом завантажено менш як на 20 відсотків, позитивно позначиться на економіці регіонів і держави в цілому. І стане стимулом для створення нових робочих місць, збільшення відрахувань у соціальні фонди й бюджети всіх рівнів.
Застосування спеціального мита на імпорт легкових автомобілів має стати першим кроком у комплексі заходів щодо підтримки автовиробництва, яке сьогодні перебуває в критичному стані. Сподіваємося, що автопрому буде надано статус пріоритетної галузі економіки України, а також введено й дійові заходи з утилізації, стимулювання виробництва й ринку, у тому числі пільги населенню з кредитування придбання автомобілів вітчизняного виробництва.
Заходи з підтримки автомобілебудування є дуже важливими для розвитку всієї економіки України, тому що галузь є системотворчою, і її розвиток впливає на розвиток багатьох інших галузей. Зокрема, це металургія, хімічна промисловість, а також численні підприємства з виробництва матеріалів і автокомпонентів. Одне робоче місце в автомобілебудуванні створює майже 10 робочих місць у суміжних галузях, а це заробітна плата й підвищення відрахувань у бюджети всіх рівнів.
Під час відвідування цехів автозаводу в Запоріжжі в березні 2012 року, виступаючи перед трудовим колективом, Президент України Віктор Янукович сказав, що головне завдання, яке він ставить перед усіма органами, — це підтримка реального сектору економіки. І сьогодні ми бачимо, що його слова не розходяться з ділом.
У зв’язку із цим ми щиро сподіваємося, що в цей складний для автомобілебудування період держава системно підійде до розв’язання нагальних проблем і зробить наступні заходи з підтримки галузі.
 
З повагою голова правління Микола ЄВДОКИМЕНКО.

Фото Анастасії СИРОТКІНОї (з архіву «Голосу України»).