Співробітники Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю (ДСБЕЗ) МВС припинили діяльність зловмисників, які займалися незаконним видобутком піску.

У цьому, на перший погляд, звичайному бізнесі використовували потужну й дорогу техніку: самоскиди «Хюндай» і «КАМАЗ», бульдозери «Катерпіллер», екскаватори «Хітачі», земснаряди (на знімку).  Робота кипіла з ранку до вечора. Несподівані візити оперативників змусили «добувачів» накивати п’ятами, залишивши свої робочі місця. Така поведінка цілком зрозуміла... Кримінальні бізнесмени вигадали схему, яка дозволяє їм, прикриваючись документами, займатися нелегальним бізнесом.

— Спочатку ділки одержують дозволи на проведення робіт з очищення русла річки або зміцнення берегів, — розповідає начальник відділу Департаменту ДСБЕЗ МВС полковник міліції Олег Темненко. — Потім підвозять необхідну техніку та робітників. Але тільки замість зазначених у документах робіт починають проводити незаконний видобуток в промислових масштабах піску, який реалізується за готівку. У підсумку на ринок надходять цілі партії «сірого» піску. Це серйозна конкуренція для підприємств, які чесно працюють і платять податки. Звісно, ніхто з таких «бізнесменів» не думає про екологічну складову, тому навколишньому середовищу завдають чималої шкоди.

Так, на Миколаївщині оперативники встановили, що директори двох підприємств, не маючи необхідних дозвільних документів, зайнялися видобутком піску на землях сільськогосподарського призначення. «Ділові люди» змогли незаконно видобути близько тисячі тонн. Товар було реалізовано будівельній фірмі, завдяки чому вони поклали у свої кишені сотні тисяч гривень. При цьому «видобувачів» аж ніяк не турбував той факт, що їхнє кримінальне заняття призводить до зміни ландшафту місцевості й робить землю не придатною для використання за цільовим призначенням.

. Там правоохоронці викрили комерсанта, промисел якого міг спричинити непередбачувані наслідки, якби не своєчасне втручання міліції. Роботи проводилися в місцях, котрі є культурною спадщиною, а також поблизу дамби водоймища. Унаслідок цих активних «зусиль» рівень котловану опустився значно нижче рівня води. Цілком імовірно, що під час повені гребля могла не витримати, після чого потік води ринув би в найближчий населений пункт. І наслідки цього важко передбачити...

Від початку нинішнього року в Києві та в всіх областях країни співробітники ДСБЕЗ провели перевірки, пов’язані з незаконним видобутком піску. За їхніми результатами відкрито 57 кримінальних проваджень за декількома статтями Кримінального кодексу: ст. 239-1 (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель), 240 (порушення правил охорони або використання надр), 365 (перевищення влади або службових повноважень).

 Фото надано Департаментом ДСБЕЗ МВС України.