Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством внутрішніх справ України розробили нове «Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів», яке передбачає, що деякі водії мають проходити лікарський огляд щорічно.
Згідно з цим положенням, всі медогляди кандидатів у водії та водіїв поділяються на попередні, періодичні, щозмінні передрейсові та післярейсові, а також позачергові.  
Попередні медогляди, як і раніше, проходитимуть усі кандидати у водії для отримання права керування транспортним засобом.
 Періодичні медогляди водії віком до 55 років проходитимуть раз на 10 років, від 56 до 75 років — раз на три роки, а ті, кому за 75, — щорічно. 
Раніше в документах не було чітко вказано такої періодичності медоглядів: якщо у водія не було протипоказань для керування транспортом, то медична довідка видавалася на три роки, а водіям віком понад 55 років (для жінок — 50) — на два роки.
Ті, хто перевозить пасажирів і багаж, обстежуватимуться раз на рік. Вони ж, згідно з документом, підлягають і щозмінним оглядам.
 На позачергове обстеження відправлятимуть за рішенням перевізників (для водіїв їхніх транспортних засобів) або ДАІ, якщо для цього будуть підстави.  
Слід зазначити, що положення про порядок проведення медоглядів водіїв, яке діяло до цього, втратило чинність у зв’язку з вимогами Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва. Чи буде державна служба вимагати скасування нового положення або окремих його частин, поки що невідомо. 
Також залишається без відповіді й питання регулярності медоглядів водіїв. Адже жоден нормативно-правовий акт, що регулює правовідносини у сфері дорожнього руху, не вимагає від водіїв пред’являти документи про проходження медоглядів. Згідно зі ст. 16 Закону України «Про дорожній рух» середньостатистичний водій повинен мати при собі та на вимогу працівника міліції пред’явити для перевірки тільки посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб і у випадках, передбачених законодавством, — страховий поліс цивільно-правової відповідальності. За відсутність у водія зазначених документів встановлено певну відповідальність (ст. 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення). За відсутність документів про проходження медичного огляду відповідальності немає, а отже — не буде й загальної регулярності оглядів, що їх мають намір запровадити. 
 
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.