Перший ярмарок «Проектів територіальних громад» заплановано у Вінниці на 17 травня нинішнього року. Представники територіальних громад пропонуватимуть потенційним покупцям свої проекти, що стосуються поліпшення соціально-економічного розвитку села, селища чи міста та життя їхніх громадян. Ініціатором незвичного заходу є голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк.

— Ми не випадково вибрали дату 17 травня, — каже Сергій Пилипович. — Саме цього числа у Вінниці традиційно святкуватимуть День Європи. Зазвичай буде багато зарубіжних делегацій, зокрема з міст-побратимів, представників органів влади із столиці, підприємців. Їх, потенційних інвесторів, або тих, хто має важелі впливу для залучення інвестицій, ми й запросимо на ярмарок.

За словами співрозмовника, такий захід є кроком на шляху до діалогу та співробітництва органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями за участю представників національних та міжнародних грантодавців, потенційних інвесторів, дипломатів іноземних посольств. Ефективність пропонованої форми співробітництва обумовлена можливістю залучення ресурсів та об’єднання зусиль усіх потенційно зацікавлених сторін.

Другий рік поспіль територіальні громади краю працюють над підготовкою стратегії свого розвитку на період до 2020 року. До їх розробок залучають представників громад усіх категорій — від учнів шкіл, які пишуть твори на тему, якими вони хочуть бачити свій населений пункт і що для цього слід зробити, до пенсіонерів.

Такі напрацювання сприятимуть у підготовці до «Ярмарку проектів». Незалежно від того, як саме пройде перший захід, його планують зробити традиційним і організовувати надалі щороку.

Вінницька область.