Комуністична партія підтримає запропонований урядом законопроект про трансферне ціноутворення. Про це під час прес-конференції заявила народний депутат Оксана Калетник (фракція КПУ).

Вона підкреслила, що цей документ є хорошим стимулятором для наповнення державного бюджету і не даватиме можливості виводити в офшори колосальні кошти. «Трансфертне ціноутворення покликане повернути в природу економічних процесів здоровий глузд», — підкреслила парламентарій та висловила надію, що з ухваленням законопроекту в Україні підвищиться культура ведення бізнесу.

Для активного наповнення бюджету та недопущення осідання колосальних коштів в офшорних зонах, вважає О. Калетник, наша країна має перейняти інвестиційну модель Китаю. За її словами, саме Пекін нині активно запрошує інвесторів, однак здйснює жорсткий контроль їхньої діяльності.

«Наша держава також має стимулювати залучення капіталу, але не дозволяти викачувати гроші з українського виробництва», — зазначила вона та підкреслила, що сьогодні для активного капіталовкладення єдиним фінансовим арбітром має стати саме держава.

У свою чергу народний депутат Ксенія Ляпіна (фракція «Батьківщина») вважає, що урядовий проект закону про трансферне ціноутворення в наших умовах не працюватиме, а відтак говорити про його ефективність не варто. Вона підкреслила, що цей документ передбачає контроль над операціями винятково між резидентами країни. Це лише збільшить кількість оформлюваних звітів та потребуватиме додаткових державних витрат.

«Закон про трансферне ціноутворення — це європейська норма і вона відповідає міжнародним стандартам, але нашій країні до цієї норми ще далеко. У нас такий закон не знизить рівня корупції», — зазначила К. Ляпіна.

Народний депутат також висловила впевненість, що в разі ухвалення документа державне регулювання бізнесу застосовуватиметься вибірково. «Трансферне ціноутворення регулювати потрібно, але треба це робити по-іншому, ніж це пропонує уряд», — сказала парламентарій.