Наступного тижня парламент може запрацювати. Такий висновок можна зробити з дискусії на тему «Дострокові парламентські вибори: за і проти», що відбулась в Інституті Горшеніна за участі народних депутатів Миколи Томенка (ВО «Батьківщина»), Володимира Олійника (Партія регіонів), Валерія Карпунцова («УДАР»), Андрія Іллєнка (ВО «Свобода») та позафракційного Олега Ляшка.

«Я завжди був противником блокування та вважав, що до такого кроку варто вдаватися лише як до останнього аргументу, коли брутально порушуються конституційні норми. Бо якщо нам сьогодні кажуть, що потрібно ухвалювати важливі закони, в тому числі ті, що стосуються євроінтеграції, то так само очевидно, що робити це треба в конституційний спосіб», — сказав М. Томенко. Водночас він висловив думку, що наступного тижня парламент почне працювати. «Думаю, що парламент в тій або іншій формі почне працювати на наступному пленарному тижні», — зазначив він. Однак це залежить від того, яку позицію займе Верховна Рада в питанні позбавлення через суд Сергія Власенка, Андрія Веревського, Олександра Домбровського та Павла Балоги депутатських повноважень.М. Томенко, зокрема, вважає, що рішення про позбавлення депутатського мандата має ухвалюватися у Верховній Раді 226 голосами. Він також висловився за створення з цього питання парламентської тимчасової слідчої комісії.

«Сьогодні нам потрібно обговорювати не те, як розпустити Верховну Раду, а як зробити, щоб законодавчий орган працював на користь України, бо ефективно працюючий, навіть з перервами на блокування, — це краще, ніж відсутність парламенту», — вважає М. Томенко.

Проти дострокових парламентських виборів виступив також В. Олійник. «Треба шукати компроміс», — вважає він, бо перевибори — це дуже дороге задоволення. «Краще віддати ці гроші людям», — сказав регіонал та додав, що якщо хтось думає, що буде проводити перевибори доти, поки не переможе, то це не розв’яже проблему. «Президент як ніхто інший зацікавлений в роботі всіх органів влади», — сказав парламентарій, однак запевнив, що силового розблокування чи проведення засідання в іншому приміщенні не буде.

«Але що робити країні, якщо парламент стільки часу не працює», — запитав він і зазначив, що в разі, якщо блокування триватиме 30 днів, Президент отримує право розпустити Верховну Раду, але «питання, чи він цим правом скористається».

Якщо все-таки дійде до перевиборів, то В. Олійник вважає, що проводити їх потрібно за відкритими партійними списками, щоб партійні лідери, які звикли до прохідних місць у закритих партійних списках, пройшли через горнило реального виборчого процесу.

Андрій Іллєнко висловив думку, що Верховна Рада працюватиме відповідно до норм Конституції або вона не запрацює взагалі. «Та профанація, коли парламент буде перетворено на відділ адміністрації Президента, не потрібна», — сказав він і запевнив, що опозиція хоч сьогодні готова піти на перевибори, тоді як для влади це не вигідно, оскільки означатиме, що «президентсь-ка кампанія стартує вже тепер». Крім того, А. Іллєнко висловив думку, що влада може спробувати ухвалити зміни до виборчого законодавства, які передбачатимуть цілковитий перехід до мажоритарної системи.

Цю тезу підтримав і О. Ляшко, котрий вважає, що «радники підштовхують Президента до того, щоб наступні парламентські вибори відбувалися за мажоритарною системою, бо це єдиний шанс для влади отримати більшість». Сам лідер Радикальної партії переконаний, що наступні парламентські вибори, незалежно від того, якими вони будуть, треба проводити «не за нинішньою змішаною системою, не за цілковито мажоритарною системою, а за відкритими партійними списками».

В. Карпунцов висловив тезу, що найближчим часом влада може вдатися до скасування депутатської недоторканності, щоб зробити парламент слухняним та непомітним. До того ж у цьому разі йдеться не тільки про вплив на опозиційних депутатів, бо вони й так знали, на що йдуть, а щоб втратити контролю над своїми однопартійцями, вважає він.

Якщо блокування триватиме 30 днів, Президент отримує право розпустити Верховну Раду, але питання, чи він цим правом скористається.

Водночас М. Томенко нагадав, що ще в часи Ющенка він переконав своїх однопартійців підтримати ідею ліквідації недоторканності, але в тому числі й недоторканності суддів та Президента. «Якщо ми хочемо відродити інститут парламентаризму, то потрібно створювати парламентську конституційну комісію, яка б комплексно вирішила питання недоторканності і народних депутатів, і суддів та Президента», — вважає він. Також М. Томенко зауважив, що нині він не бачить в парламенті 300 депутатів, які б погодилися на зняття депутатської недоторканності, та 226 голосів за впровадження суто мажоритарної виборчої системи.

Думку про те, що знімати недоторканність з народних депутатів можна лише разом із позбавленням недоторканності Президента, підтримав А. Іллєнко. «Ідея, коли немає недоторканних, — це наш програмний принцип, але треба враховувати сьогоднішню ситуацію в державі, коли навіть начебто недоторканних народних депутатів кидають до автозаку, як це було зі свободівцем Міщенком», — сказав він і додав, що нині скасування недоторканності може бути використано для того, щоб «заткнути рота опозиції та залякати тих, хто хитається».

То чи справді наступного тижня Верховна Рада таки запрацює? «Ударівець» В. Карпунцов висловився з цього приводу так: «У нас є чіткі вимоги, і якщо під час погоджувальної ради буде досягнуто домовленості, то ми роботу парламенту розблокуємо».