Учора в столиці біля будівлі Фонду державного майна України відбулася чергова акція на захист Гостиного двору. Вступитися за долю пам’ятки вирішили народні депутати від опозиції. Основна вимога — зробити переоцінку вартості історичної будівлі як об’єкту нерухомості. Їм, між іншим, навіть вдалося поспілкуватися із керівництвом фонду. Результат переговорів виявився мало не сенсаційним. З’ясувалося, що насправді, щоб орендувати 10 тисяч квадратних метрів будівлі-пам’ятки у самому центрі столиці, потрібно мати у кишені якихось сто гривень.

— Залишкова вартість Гостиного двору за оцінками Фонду держмайна становить 21 тис. грн., що дорівнює вартості 2 кв. м житлової площі в сусідніх будинках. А місячна орендна плата дорівнює сумі комплексного обіду в сусідньому ресторані (трохи більше 100 гривень). Тому ми просили очільника фонду зробити нову експертизу та переглянути орендні ставки щодо Гостиного двору. Але голова держмайна пояснив, що змінити нинішню ситуацію майже не можливо, — цитує слова Олександра Бригинця, народного депутата (ВО «Батьківщина»), голови підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності його прес-служба.

Оцінити такий «прейскурант» з точки зору законності народні обранці просять Генеральну прокуратуру. З вимогою розслідувати діяльність чиновників фонду як таку, що завдає шкоду країні, вони планують звернутися до відомства. Учасники акції припускають, що встановлення реальної ринкової ціни завадить підприємству «Укрреставрація» отримати Гостиний двір у власність. Адже як мінімум зруйнує схему, за якою «реставратор» має можливість викупити історичну будівлю за безцінь.

Тим часом, на цьому тижні від захисників пам’ятки також стало відомо, що Міністерство культури відмовило забудовнику Гостиного двору у наданні дозволу на проведення земляних робіт. Нагадаємо, спротив киян проти намірів перебудувати Гостиний двір та перетворити цю пам’ятку на черговий торговий центр триває від літа минулого року.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.