Крилатий гість з’явився у Хмельницькому завдяки небайдужим людям. Восени його знайшов у полі мешканець Віньківців Олександр Палаш. Молодий птах чомусь не відлетів у вирій, а залишився у нас зимувати. З першого погляду було видно, що лелека голодний, поранений та потребує негайної допомоги. Надії на те, що виживе, майже не лишалося. Але це не стримало чоловіка, і він забрав його додому...
Терпляче доглядаючи лелеку, чоловік врятував йому життя, відгодував і вилікував. Та з часом стало зрозуміло, що утримувати його у дворі досить важко, — ніде облаштувати спеціальне місце, де птах міг би пережити сніги та морози.
З пошуком нової домівки для пернатого допомогло Державне управління охорони навколишнього природного середовища в області. Природоохоронці знайшли її у хмельницькому міському парку культури і відпочинку. Під час переїзду птах був збентежений та переляканий. Однак працівники місцевого зоокуточка знають, як поводитись із такими гостями. З радістю прийняли нового мешканця, в перший же день дали йому ім’я Руслан. І той швидко освоївся.
У народі вірять, що цей птах приносить щастя. Тож сподіваються: він даруватиме удачу не тільки своїм рятівникам, а й усім хмельниччанам.