Недостатнє фінансування інвестиційних програм НАЕК «Енергоатом» призведе до зменшення частки електроенергії АЕС в енергетичному балансі країни, що, у свою чергу, зробить вартість кіловата неприйнятно високою як для промисловості, так і для домогосподарств. Про це йшлося під час круглого столу на тему «Вдосконалення системи тарифоутворення в електроенергетиці в контексті виконання положень статей 9, 10, 11 Конвенції про ядерну безпеку», який було проведено 13 березня Українським ядерним товариством.

Учасники заходу наголосили, що ядерна генерація була і залишається єдиною галуззю електроенергетики України, яка реально змогла продовжити свій поступальний розвиток і не зменшити обсягів виробництва електроенергії. «Завдяки підтримці вищого керівництва держави та органів влади ДП НАЕК «Енергоатом» єдиному з енергогенеруючих підприємств за роки незалежності України вдалося ввести в експлуатацію три нові ядерні енергоблоки, два блоки Ташлицької ГАЕС. Також відновлено роботу Донузлавської ВЕС, зведено пристанційне сховище відпрацьованого ядерного палива на ЗАЕС. Компанія забезпечує промисловість та населення екологічно чистою електроенергією, утричі дешевшою, ніж видобута традиційним способом, підтримуючи при цьому належний рівень ядерної безпеки. Останніми роками частка електроенергії, яку виробляють українські АЕС, становить близько 50% в загальному енергобалансі країни», — йдеться у прес-релізі, розповсюдженому організаторами круглого столу.

Експерти переконані, що збереження потенціалу атомної енергетики та її розвиток вимагає належного фінансування заходів з подовження термінів експлуатації існуючих енергоблоків та виконання Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій, затвердженої урядом. До того ж Україна має виконувати взяті на себе зобов’язання згідно зі статтями Конвенції про ядерну безпеку, яку було ратифіковано Верховною Радою України ще у 1997 році. Зокрема, стаття 11 цієї конвенції чітко визначає, що кожна Договірна Сторона вживає відповідних заходів з метою забезпечення наявності відповідних фінансових ресурсів для підтримання безпеки кожної ядерної установки протягом всього її життєвого циклу.

Але, на думку фахівців, незважаючи на наявність економічних, політичних і законодавчих передумов для розвитку атомної енергогенерації, діючий сьогодні для НАЕК «Енергоатом» тариф на відпуск електроенергії (21,6 коп. за 1 кВт/г) не забезпечує потреб компанії в обігових коштах. Внаслідок чого фінансування інвестиційних потреб здійснюється лише у мінімальному обсязі. При цьому протягом 2014—2015 років «Енергоатом» має здійснити заходи з підвищення безпеки на трьох енергоблоках, термін експлуатації яких має бути продовжено. Інакше Державна інспекція з ядерного регулювання України не надасть йому ліцензії на експлуатацію цих енергоблоків, що призведе до їх зупинки. «Вимушена зупинка 3-х енергоблоків загрожує перетворенню «Енергоатома» з компанії, яка генерувала грошові надходження до державного бюджету, на компанію, що потребуватиме від держави багатомільйонних дотацій. При цьому зменшення частки атомної енергетики в загальному балансі виробництва електроенергії призведе до її подорожчання як для промисловості, так і для домогосподарств. У підсумку, це вкрай негативно вплине на економічне становище всієї країни», — зазначають учасники круглого столу.

Враховуючи вищезазначене, експерти енергоринку та фахівці-атомники вважають критично важливим знайти компромісне рішення між суспільними потребами, забезпечення яких здійснюється за рахунок стримування тарифу на електричну енергію АЕС, та необхідністю розвитку ДП НАЕК «Енергоатом». Лише безпечна та стабільна робота АЕС України дозволить продовжити поступальний розвиток усіх галузей народного господарства та забезпечити населення електричною та тепловою енергією.