Нагадаємо, що на початку цього року почала діяти норма, яка встановила податок на нерухоме майно (крім земельних ділянок). Кожен громадянин — власник нерухомості — звільняється від сплати податку на 120 кв. метрів житлової площі — для однієї квартири та на 250 кв. метрів — для одного житлового  будинку. Проте сьогодні цим правом не можуть скористатися власники декількох об’єктів житлової нерухомості, за один з них усе одно треба платити. Тому народними депутатами Сергієм Гордієнком та Сергієм Гончаровим 13 лютого цього року подано до Верховної Ради України законопроект №2292, який має виправити ситуацію.
Зокрема, автори пропонують власників, які мають декілька незначних за площею помешкань, сумарна площа яких не перевищує 120 кв. метрів для квартир або 250 кв. метрів для будинків, звільнити від сплати податку на нерухомість.
Якщо законопроект приймуть, то для фізичних осіб, які володіють декількома об’єктами житлової нерухомості, у тому числі її різних видів, податок обчислюватиметься відповідно до сумарної житлової площі таких об’єктів.
Тобто, якщо особа має у власності квартиру 150 кв. метрів та житловий будинок 100 кв. метрів, то вона не платитиме податок на нерухомість, оскільки загальна площа таких об’єктів нерухомості не перевищує 370 кв. метрів. Таке зменшення, як і зараз, надаватиметься один раз на рік.
Ставка податку для квартир та житлових будинків залишається незмінною — до 1% мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр, понад 120 кв. метрів до 240 (для квартир) і 250 кв. метрів до 500 (для житлових будинків), та 2,7% «мінімалки» за кожен квадратний метр, якщо кількість житлових квадратів більша від зазначених показників.
А для власників різних об’єктів нерухомості (у володінні одночасно перебуває квартира та будинок) ставку податку за кожен квадратний метр понад неоподатковану площу пропонують зробити:
— 1% мінімальної заробітної плати понад сукупну площу 370 кв. метрів і до сумарної житлової площі 740 кв. метрів;
— 2,7%, якщо сумарна житлова площа таких об’єктів перевищує 740 кв. метрів.
Крім того, автори законопроекту пропонують податковим органам створити реєстр платників податку на нерухомість.
ДОВІДКОВО
Не оподатковуватимуться сумарна площа 120 кв. метрів квартири/квартир, 250 кв. метрів житлового будинку/будинків, 370 кв. метрів змішаних об’єктів житлової площі (у разі одночасного перебування у власності платника квартири та житлового будинку).