Програми з лікування на Кубі українських дітей, котрі постраждали від аварії на ЧАЕС, будуть реалізовуватися. Україна також зацікавлена у розвиткові співпраці з Кубою в багатьох інших сферах — зокрема, авіаційній, фармацевтичній, машинобудуванні, біотехнологій та інших. На цьому наголошувалося на зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України Ігоря Калєтніка з Першим заступником Міністра закордонних справ Республіки Куба Марселіно Медіною Гонсалесом (на знімках).

І. Калєтнік зауважив, що наша держава надзвичайно задоволена рівнем співпраці між Україною та Кубою, яка намітилася за останні три роки, і приділяє велику увагу тим домовленостям, яких було досягнуто під час візиту Президента України до Республіки Куба, зокрема, підписанню шести договорів про співпрацю у галузі науки, освіти, медицини, фармацевтики. Це надзвичайно важливі напрями, які сьогодні необхідно розширювати і поширювати, наголосив І. Калєтнік. За його словами, в Україні з нетерпінням очікують на візит Рауля Кастро, і якщо цей візит все-таки відбудеться, він надасть нового імпульсу розвиткові двосторонніх відносин і стане черговим кроком до розширення співпраці.

Перший заступник Голови Верховної Ради подякував за допомогу, яку надає Куба впродовж багатьох років у лікуванні українських дітей, котрі постраждали від аварії на ЧАЕС, зі складними захворюваннями — онкології, гепатитів, менінгітів тощо. Близько 25 тисяч українських дітей пройшли лікування на Кубі. І. Калєтнік запевнив, що і сьогодні Україна надзвичайно зацікавлена у продовженні програми лікування дітей і шукає можливості для її реалізації, що було підтверджено під час візиту Президента В. Януковича на Кубу. Парламентарій наголосив на вагомості взаємодії та обміну досвідом у медичній сфері, оскільки в Україні триває медична реформа. Скажімо, операція з лікування катаракти у виконанні кубинських лікарів проходить за 11 секунд. Окрім того, набирає обертів співпраця в інших сферах — у квітні на Кубі розпочнеться експлуатація трьох літаків Ан-158.

І. Калєтнік також висловив сподівання, що міжпарламентські відносини між нашими державами отримають серйозний розвиток і продовження. Він повідомив, що в українському парламенті створено групу дружби з Кубою, до якої входять 14 народних депутатів, а очолює її перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Ірина Спіріна.

У свою чергу, М.М. Гонсалес повідомив, що метою його візиту до України є консультації з МЗС щодо реалізації домовленостей, досягнутих під час візиту Президента України на Кубу. Він висловив задоволення рівнем розвитку зв’язків та дружніх відносин із нашою державою. «Ми бачимо великі перспективи в цьому процесі, зокрема, в програмах надання медичної допомоги дітям, котрі постраждали від аварії на ЧАЕС, — сказав заступник міністра. — Куба також зацікавлена у продовженні цієї програми». За його словами, ця програма є символом наших взаємовідносин. Окрім того, тривають переговори і консультації про співпрацю в інших сферах — зокрема, щодо участі українських компаній у видобутку міді на Кубі, модернізації кубинських промислових підприємств з виробництва електропобутових приладів та медичного обладнання. Пан Гонсалес також висловив сподівання, що візит Президента Республіки Куба стане значним внеском у розвиток двосторонніх відносин, але поки що дати цього візиту з’ясовуються. В кубинському парламенті, який нещодавно обрано, також буде створено групу дружби з Україною, пообіцяв високий гість і передав запрошення Голові Верховної Ради України Володимиру Рибаку відвідати Кубу з офіційним візитом.

Наприкінці зустрічі Ігор Калєтнік зазначив, що взаємини між Україною та Кубою ніколи не мали декларативного характеру, а завжди мали серйозний конструктив, наслідком якого було втілення в життя домовленостей, досягнутих між керівниками держав та на інших рівнях. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.