З ініціативою оголосити Борислав зоною екологічного лиха виступив народний депутат України Роман Ілик (на знімку).
За кількістю захворювань на онкопатологію та бронхіальну астму місто нафтовиків попереду інших районів Львівщини. Тут одні з найвищих в регіоні показники смертності серед населення. Основні причини несприятливої екологічної ситуації — це наслідки бездумної експлуатації місцевих нафтових свердловин та видобутку озокериту. Борислав — єдине місто в Європі, яке розташовано на нафтовому родовищі. З цієї причини народний депутат Роман Ілик пропонує уряду оголосити місто нафтовиків зоною екологічного лиха, що дасть можливість збільшити фінансування на попередження можливої катастрофи, а також на охорону здоров’я.
У місті час від часу трапляються викиди газу та нафти. Колодязями нафтовидобутку нашпигований весь Борислав — кілька сотень шурфів. Інколи нафта виходить на поверхню. Великі проблеми із загазованістю — це також одна з причин тривалого нафтовидобутку.
Крім того, у місті склалася складна економічна ситуація. Більшість колишніх підприємств або знищено, або простоюють. Не вистачає коштів для підтримки інфраструктури. Дороги в Бориславі — чи не найгірші в області. У зверненні до Прем’єр-міністра України народний депутат Роман Ілик, крім виділення коштів на першочергові заходи, просить профінансувати будівництво очисних споруд, бо джерелом усіх захворювань є вода, яку щодня вживають місцеві жителі.
Ґрунтові води поблизу нафтовидобувної інфраструктури забруднені міддю, цинком, нікелем, свинцем та іншими небезпечними сполуками.
Львів.