Неперервний зв’язок парламенту з владою на місцях

Дійовий та неперервний зв’язок Верховної Ради України з владою на місцях украй важливий у часи, коли економічні та соціальні реформи Президента України перейшли в стадію їх практичної реалізації у масштабах усієї держави, наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, виступаючи у четвер перед представниками місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування Запорізької області.

«Мета цієї поїздки, як і всіх наступних, — налагодити прямий та живий зв’язок між парламентом нового скликання та органами місцевої влади і місцевого самоврядування усіх областей України», — сказав він. За словами керівника парламенту, органи представницької влади мають першими знайти шляхи розв’язання наявних проблем, що заважають просуванню вперед, та створити законодавчу основу їх гармонійного подолання.

«Суспільство живе очікуванням позитивних результатів президентських реформ, а отже, цілком готове підтримувати цей стратегічний курс Президента, — зазначив В. Рибак. — На мій погляд, цей запит суспільства на ефективне та рішуче реформування має бути глибоко усвідомлений усіма гілками влади, усією її вертикаллю. При цьому вперше за роки незалежності три вищі гілки влади — Президент, Кабінет Міністрів та Верховна Рада України — діють узгоджено та готові нести відповідальність перед суспільством за долю реформ».

Реформи будуть продовжені

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зазначив, що державі потрібна чітка й послідовна законотворча політика уряду і парламенту, наслідком якої мають бути системні законопроекти, зорієнтовані на забезпечення виконання Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 рр., яку було прийнято на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України за участю Президента України Віктора Януковича 27 лютого ц. р.

У цьому контексті В. Рибак звернув увагу на заяву Президента України Віктора Януковича про те, що реформи в країні будуть продовжені до їх успішного завершення.

За словами керівника парламенту, глава держави наголосив на перегляді державного бюджету. «Зміни до цьогорічного держбюджету розглядатимуться в парламенті за підсумками першого кварталу. Вже підготовлено проект рішення про виділення 1 млрд. 400 млн. грн. на потреби регіонів, — сказав він. — На думку Президента, щонайменше 50% додаткових надходжень до державного бюджету буде спрямовано саме на потреби регіонів».

В. Рибак заявив, що змістом діяльності всіх владних структур та інститутів у країні, насамперед органів місцевої влади і місцевого самоврядування, має стати поліпшення життя громадян.

Голова Верховної Ради, зокрема, висловив переконання, що сьогодні «треба зробити все для розвитку дітей, аби вони мали і належне виховання, і медичне забезпечення, і навчання». «Сьогодні треба поставити майбутнє України на перше місце і вкладати кошти в дітей», — підкреслив він.

Керівник парламенту торкнувся кількох актуальних проблем, зокрема, реформування медичної та освітньої сфер.

Серед питань, що потребують першочергової уваги, Голова Верховної Ради назвав будівництво та придбання доступного житла, забезпечення гідного рівня соціальної допомоги найбільш соціально вразливим категоріям громадян.

«Саме для тих категорій громадян, які найбільш соціально вразливі й не захищені — сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, ветеранів війни та праці, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо — будуть підвищені й забезпечені соціальні гарантії», — заявив В. Рибак.

«Не можна допустити, щоб соціальний захист, медичне забезпечення, охорона довкілля, освіта, наука, культура фінансувалися за залишковим принципом, особливо враховуючи сучасний рівень життя наших співгромадян, — сказав він. — Держава має, з одного боку, допомагати тим, хто не може обійтися без сторонньої підтримки, і, водночас, створювати належні умови для того, щоб активна працездатна частина населення могла забезпечити себе самостійно».

Одним з головних завдань В. Рибак також назвав подолання майнового розмежування і виплату заборгованості у заробітній платі. «Саме тому Президент України серед першочергових завдань, у тому числі для парламенту, визначив прийняття законодавчих актів, спрямованих на створення нових робочих місць, стимулювання виробництва, підвищення зарплати», — сказав він.

«Ми бачимо, що проблем багато. Головний шлях їх розв’язання — реформування економіки. Буде міцний фундамент, надійна економічна основа, буде міцною й українська держава», — підсумував В. Рибак.

Відновити довіру суспільства до державної політики

В. Рибак назвав головним завданням влади всіх рівнів відновлення довіри суспільства до державної політики, до інститутів влади.

«Досягти цього можна, насамперед, шляхом повноцінної, повномасштабної конституційної реформи», — сказав він.

Керівник парламенту наголосив на необхідності конституційного реформування сфери місцевого самоврядування у відповідності до міжнародних стандартів. За його словами, незабаром планується на державному рівні затвердити Концепцію розвитку місцевого самоврядування, в основі якої лежать принципи розширення можливостей участі громадянського суспільства у виробленні політики на місцевому рівні та контролі за її реалізацією.

В. Рибак нагадав, що цього року починається практична реалізація нової регіональної політики, яка передбачає перехід регіонів та територіальних громад до системного освоєння власних ресурсів на стратегічних засадах, поширення міжрегіональної співпраці.

«Будь-які реформи, насамперед соціальні, мають здійснюватися з урахуванням інтересів місцевого самоврядування та регіонального розвитку, — заявив керівник парламенту. — В унітарній державі, якою є Україна, має відбутися ефективна децентралізація управління і фінансової системи».

В. Рибак висловився за розширення матеріальної бази місцевого самоврядування через децентралізацію бюджетної системи, збільшення частки податкових надходжень до місцевих бюджетів, запровадження більш прозорої формули розрахунку міжбюджетних трансфертів та дотацій з державного бюджету.

У цьому контексті він звернувся до представників місцевих органів влади із пропозицією здійснити аналіз державних та місцевих цільових програм, визначитися з можливостями фінансування та акумулювати матеріально-фінансові ресурси на тих напрямах, які є найбільш актуальними для громади.

Також керівник парламенту зазначив, що за підсумками робочої поїздки до Запоріжжя буде підготовлено робочий документ з аналізом ситуації і пропозиціями до уряду щодо сприяння подальшому розвитку області.

Прес-служба Верховної Ради України.

 

 

 

 

На знімку (зліва направо): почесний громадянин Запоріжжя Петро Ребро і голова Михайлівської районної ради Запорізької області Микола Фатєєв під час зустрічі з представниками місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування.

 

 

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.