Учора Голова Верховної Ради України Володимир Рибак перебував із робочою поїздкою у Запорізькій області. Глава парламенту відвідав публічне акціонерне товариство (ПАТ) «Мотор Січ», де оглянув зразки вертольотів, над якими нині працює підприємство. А також ознайомився з роботою ПАТ «Запорізький завод феросплавів». Тут працюють вісім печей.
Спілкуючись із колективом підприємства, Голова Верховної Ради зокрема наголосив: «Працюючі підприємства, таке як ваше — це основа нашої економіки і благополуччя населення». У цьому контексті він зауважив, що держава повинна зробити все можливе, аби великі підприємства, як завод феросплавів, працювали. Крім того, на думку глави парламенту, в такі промислові регіони як Запоріжжя потрібно виділяти більше коштів з екологічного фонду. Але це, за його словами, можливо за умови нормального функціонування економіки, її зростання, «адже це фундамент, на якому будується добробут населення».
«Екологічний фонд, який є, все-таки не можна розподіляти серед 25 областей однаково — всім потроху. Тому що повітря в Запоріжжі і повітря в Тернополі, повітря в Донецьку і повітря в Івано-Франківську — це різні речі. В цих областях зовсім різні потреби у лікуванні людей, тому екологічні кошти потрібно перерозподілити так, щоб промислові зони отримали більше коштів на місцях», — сказав В. Рибак.
Спілкуючись із колективом заводу, керівник парламенту розповів їм про ситуацію, що склалася на даний момент у Верховній Раді, та висловив сподівання, що наступного тижня законодавчий орган розпочне свою роботу.
«У парламенті є різні думки. Це період нового парламенту і думаю, що за два-три місяці ми якось притремося і сподіваюся, що наступного тижня парламент запрацює й почне виконувати свої обов’язки», — сказав В. Рибак. Водночас він нагадав, що в нинішньому складі Верховної Ради близько двох третин нових обранців. «Думаю, це непогано, але ситуація складається так, що частина з них думає — вони на мітингу і їм усе дозволено. Вони чують тільки самі себе». Крім того, на думку політика, свій відбиток на події накладає й майбутня президентська кампанія. «Я вже нарахував вісім майбутніх президентів, які знаходяться в парламенті», — зауважив він. Та хоч би як там було, а бійок у законодавчому органі В. Рибак обіцяє не допустити.
Голова Верховної Ради повідомив також, що найближчим часом до парламенту надійде щорічне послання Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище країни. За словами В. Рибака, одним із головних питань у цьому документі визначено євроінтеграцію України.
У другій половині дня Голова Верховної Ради Володимир Рибак зустрівся з представниками органів місцевого самоврядування та керівництвом місцевих органів виконавчої влади.
 
Дослівно 
 
Голова Верховної Ради Володимир Рибак:
 
«Щорічне послання Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище країни буде у Верховній Раді найближчими днями. Президент ставить завдання: Україна — найбільша країна, і мають бути нормальний парламент і європейські стандарти».
 
ДОВІДКОВО 
 
ПАТ «Запорізький завод феросплавів» — один серед найбільших у Європі виробників феросплавів і єдиний у країнах СНД, що виплавляє широкий асортимент марганцевих і крем’янистих феросплавів. Виробничі потужності заводу дають змогу виробляти майже 450 тис. тонн різноманітних феросплавів на рік.
 
На знімку: президент ПАТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв розповідає про оснащення вертольотів.
 
На ПАТ «Запорізький завод феросплавів».
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.