Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка (на знімку) прокоментував рішення про виключення спортивної боротьби з програми літньої Олімпіади 2020 року.
— Рекомендація виконкому МОК про виключення зі списку видів спорту, що мають постійну прописку в програмі літніх Олімпійських ігор, особисто для мене стала несподіваним і неприємним сюрпризом, — поділився Сергій Назарович. — Однак не можна не визнати, що претензії, висунуті до спортивної боротьби, — точніше, до її міжнародної федерації, є об’єктивними. Справді, у цього виду спорту непогані показники з розвитку у світі, за кількістю тих, хто займається. Спортивна боротьба під час Олімпійських ігор не є аутсайдером за відвідуваністю та рейтингами телевізійних трансляций.
А от щодо структури й організації роботи самої федерації... У FІLA немає комісії спортсменів, немає жіночого комітету, немає етичного кодексу й етичної комісії. Правила боротьби постійно змінюються. Ухвалені рішення не оформляють належним чином як колегіальні, прийняті не одним або декількома керівниками, а виконкомом.
Загалом варто визнати, що виконком МОК мав вагомі аргументи, щоб порушити питання про виключення спортивної боротьби з олімпійської програми, — оскільки попередні роз’яснення й попередження не подіяли.
На засіданні 12 лютого у фінальне голосування потрапили три види: спортивна боротьба, сучасне п’ятиборство та хокей на траві. За виключення п’ятиборства і хокею проголосували по три члени виконкому МОК, проти боротьби — вісім.
Однак я впевнений, що спортивна боротьба повернеться до програми Олімпійських ігор. Цей вид спорту має найбагатші традиції — ще з античних Олімпіад. І зараз не потрібно проводити ніяких демонстративних акцій: повертати медалі, влаштовувати голодовки.
Прийнята рекомендація про виключення — це проблема не МОК, а FІLA. Професіонали міжнародної федерації повинні якнайшвидше виправити зроблені помилки й усунути зазначені недоліки. Треба просто працювати...
А тим часом...
Президент федерації боротьби Болгарії Валентин Йорданов (на знімку) на знак протесту проти виключення боротьби з програми Олімпійських ігор відправив до Міжнародного олімпійського комітету свою золоту нагороду, котру здобув на Іграх в Атланті.
«Я повертаю цю медаль на знак протесту. Так я виказую згоду з мільйонами спортсменів і вболівальників, які не хочуть, щоб боротьбу виключили зі списку дисциплін Олімпіади. Ми засуджуємо рекомендацію виконкому МОК», — написав Йорданов у відкритому листі на ім’я президента МОК Жака Рогге...
...Остаточне рішення про долю боротьби на Олімпіаді-2020 приймуть на сесії МОК у Буенос-Айресі у вересні поточного року.
До речі, наші борці за часи незалежності України виграли 13 медалей, три з яких — золоті. На останній Олімпіаді в Лондоні в активі нашої команди з вільної боротьби одна срібна медаль Валерія Андрійцева.
 
Фото з архіву «Голосу України».