У Донецьку презентовано проект багатофункціонального спортивно-концертного комплексу «Кальміус Арена». Будівництво споруди коштуватиме 60 мільйонів євро та буде оплачено хокейним клубом «Донбас». Передбачається, що арена вміщуватиме 13 200 осіб під час баскетбольних матчів та 12 800 — під час хокейних. Крім того, у комплексі відбуватимуться змагання із гімнастики, концерти, конгреси, корпоративні заходи.
Будівельні роботи розпочнуться у квітні цього року і мають завершитися в лютому 2015-го. І якщо вартість комплексу, як прогнозує народний депутат України, президент хокейного клубу «Донбас» Борис Колесніков, коригуватиметься у бік збільшення, то термін готовності — ні: арену планують здати в експлуатацію до проведення чемпіонату Європи з баскетболу. Підрядниками стануть донецькі будівельні фірми, але які саме, керівник клубу говорити не став.
«Я їздив багатьма країнами, бачив різні проекти, але цей — один із найвражаючих, — визнав генеральний секретар ФІБА-Європа Каміл Новак, який приїхав до Донецька. — Не секрет, що для нас як європейців Євробаскет є одним із найцікавіших турнірів, і арена, на якій відбуваються змагання, відіграє далеко не останню роль. Такі проекти, як правило, дають поштовх не лише розвитку спорту, а й усього регіону».
Проект «Кальміус Арени» розробила сербська компанія ARCVS. Будівля площею майже 30 тисяч квадратних метрів згори нагадує стилізовану літеру D — від назви міста, де вона розташована. Всередині споруди обіцяють європейські умови для всіх без винятку, зокрема для людей із обмеженими можливостями. Арена матиме дві великі та вісім малих роздягалень, кабінети лікарів, пункт допінг-контролю, кімнати суддів, прес-центр, фастфуди, ресторани, сувенірний магазин, дитячу зону тощо. Генеральний директор хокейного клубу «Донбас» Едгар Бунціс зазначив, що зала трансформуватиметься залежно від заходу (хокейний, баскетбольний матчі, концерт тощо) за одну ніч.
Новий спортивно-концертний комплекс є стовідсотковою приватною інвестицією і споруджується за гроші ХК «Донбас». При цьому 25 відсотків вартості проекту він оплатить власними коштами, а решту суми візьме у кредит в державному Укрексімбанку. «Протягом семи років кредит буде повернено хокейним клубом. Сплату відсотків держава бере на себе», — розповів про деталі угоди міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін.
Загалом до Євробаскету-2015 в Україні побудують шість залів ігрових видів спорту. Міністр запевнив, що керівництво підготовкою до чемпіонату відбувається на найвищому рівні, а взяті на себе зобов’язання країна виконає.