Футбол. На Національному стадіоні у Варшаві напередодні березневих поєдинків відбірного циклу чемпіонату світу-2014 укладуть новий газон. Це буде вже п’ята зміна трав’яного покриття на комплексі, відкритому у грудні 2011 року (минулого літа він приймав матчі Євро-2012). Як пояснюють у Польщі, це рішення є найлогічнішим й економічно вигідним.
«Ми купили газон для трьох ігор. Після поєдинків нашої збірної проти України та Сан-Марино покриття демонтують, а знову покладуть — перед вересневою зустріччю з Чорногорією. Це найвигідніше рішення з точки зору економії. Між матчами відбуваються різні події, під час яких не має бути газону, і значно дешевше закуповувати траву, ніж щоразу її відновлювати», — пояснив представник Польського футбольного союзу Миколай Петровський.
Повідомляється, що вартість трав’яного покриття становить 729 тисяч злотих (1,86 мільйона гривень).
***
На ігри відбірного циклу ЧС-2014 проти команди України (22 березня у Варшаві) та збірної Сан-Марино (26 березня) тренер поляків Вальдемар Форналик розраховує на таких виконавців: воротарі — Боруц («Саутгемптон», Англія), Кушчак («Брайтон», Англія), Щесний («Арсенал», Англія); оборонці — Піщек («Боруссія», Дортмунд, Німеччина), Беніш («Байєр», Німеччина), Глік («Торіно», Італія), Коморовський («Терек», Росія), Саламон («Мілан», Італія), Василевський («Андерлехт», Бельгія), Челебан («Васлуй», Румунія); півоборонці — Крижов’як («Реймс», Франція), Блащиковський («Боруссія», Дортмунд), Борисюк («Кайзерслаутерн», Німеччина), Гросицький («Сивасспор», Туреччина), Межеєвський («Трабзонспор», Туреччина), Обраньяк («Бордо», Франція), Рибусь («Терек»), Полянський («Гоффенгайм», Німеччина), Маєвський («Ноттінгем Форест», Англія); нападники — Левандовський («Боруссія», Дортмунд), Мілик («Байєр»).
Михайло Фоменко оцінив шанси
Як ми вже згадували, 22 березня у Варшаві свій найближчий матч у межах відбору до ЧС-2014 проведе наша національна збірна. Її наставник Михайло Фоменко розповів:
— Я завжди наголошую, що шанси є навіть тоді, коли їх немає. Після трьох турів збірна України, без перебільшення, потрапила до складної турнірної ситуації. У відбірному циклі ми маємо провести ще сім зустрічей, кожна з яких украй важлива. Ставитиму завдання підопічним поступово — від матчу до матчу.
Тепер найважливіші поєдинки для нас — найближчі: проти Польщі у Варшаві і Молдови в Одесі. У них прагнутимемо взяти максимум очок. Виходячи з результату, ставитимемо завдання на наступний матч. Тоді й можна буде об’єктивно оцінити шанси збірної на потрапляння до фінального турніру в Бразилії. Безумовно, ми прагнемо цього і вважаємо, що шанси маємо.
Наставник українських футболістів наголосив, що в складі «Білих орлів» є чимало класних виконавців. І найпомітніші з них — гравці дортмундської «Боруссії» — чинного чемпіона Німеччини: правий оборонець Лукаш Піщек, правий хавбек Якуб Блащиковський і форвард Роберт Левандовський. До цієї компанії варто додати півоборонця французького «Бордо» Людовіка Обраньяка. Нещодавно перші троє добряче попсували нерви донецькому «Шахтарю» в Лізі чемпіонів, а Обраньяк — київському «Динамо» в Лізі Європи.
В інтерв’ю польському журналу Polska Pіlka Михайло Фоменко сказав:
— Наші країни є добрими сусідами, і Євро-2012 чітко продемонстрував, що ми можемо відмінно працювати разом. У нас  багато спільного, якщо говорити про культуру. Це здорово! Тепер ми зустрічаємося на футбольному полі. Це спорт, у якому неможливо уникнути суперництва. Нехай переможе найсильніший! А результат обговоримо потім.
***
Насамкінець ознайомимо наших читачів зі списком футболістів, яких викликали на матчі проти поляків і молдаван.
Воротарі — Андрій П’ятов («Шахтар», Донецьк), Олександр Горяїнов («Металіст», Харків), Рустам Худжамов («Іллічівець», Маріуполь); оборонці — В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький (усі — «Шахтар»), Євген Хачериді, Євген Селін (обидва — «Динамо», Київ), Віталій Мандзюк, Артем Федецький (обидва — «Дніпро», Дніпропетровськ), Богдан Бутко («Іллічівець»); півоборонці — Олег Гусєв, Денис Гармаш, Андрій Ярмоленко, Роман Безус (усі — «Динамо»), Євген Коноплянка, Руслан Ротань, Сергій Кравченко (усі — «Дніпро»), Микола Морозюк («Металург», Донецьк), Тарас Степаненко («Шахтар»), Анатолій Тимощук («Баварія», Мюнхен, Німеччина); нападники — Євген Селезньов, Роман Зозуля (обидва — «Дніпро»), Марко Девич («Металіст»), Володимир Гоменюк («Арсенал», Київ).
Єдиний легіонер у збірній України — Анатолій Тимощук (ліворуч).
 
Фото Євгена КРАВСА.