У парламенті зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
На думку автора законопроекту позафракційного народного депутата Віталія Чудновського, процедура отримання соціальних гарантій членам сім’ї у зв’язку із втратою годувальника, який був учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, аж надто бюрократична.
Відповідно до чинної редакції Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», соціальні гарантії членам сімей у разі втрати годувальника передбачено тільки за наявності встановлення причинного зв’язку між смертю та наслідками Чорнобильської катастрофи. До того ж процедура встановлення такого зв’язку істотно ускладнена та потребує від членів сім’ї померлого докладання значних зусиль, зокрема організації проведення огляду медико-соціально-експертної комісії (МСЕК), ідеться у пояснювальній записці.
Крім того, на думку депутата, визначення в законі категорій осіб, які належать до постраждалих, не повною мірою забезпечує соціальний захист громадян, які фактично постраждали внаслідок аварії, однак на даний час такими не визнаються. Тож документ вносить корективи у відповідну статтю та водночас передбачає підвищення мінімального розміру пенсії для інвалідів — постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи.
Відтак законопроектом пропонується встановити соціальні гарантії членам сім’ї померлого годувальника, який мав статус учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, незалежно від причин смерті. Крім того, до постраждалих від Чорнобильської катастрофи пропонується віднести осіб, які досягли повноліття та які народилися після 26 квітня 1986 року від батька, матері, які належали до 
1-ї, 2-ї або 3-ї категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи. Крім того, уточнюється категорія дітей, які належать до постраждалих унаслідок катастрофи. До таких, зокрема, пропонується віднести осіб, що народилися або постійно проживали (навчалися) на момент та/або після аварії в зоні посиленого радіоекологічного контролю незалежно від часу проживання.
Прийняття цього законопроекту, впевнений В. Чудновський, істотно полегшить реалізацію прав членів сімей, які втратили годувальника, надасть можливість підвищити рівень соціальної захищеності осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також значно знизить соціальне напруження та забезпечить подолання нерівності прав громадян.
 
Довідково
 
Зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачають:
«У всіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв’язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими:
по І групі інвалідності — десяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
по ІІ групі інвалідності — восьми прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
по ІІІ групі інвалідності — шести прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
дітям-інвалідам — чотирьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність».
Вл. інф.
На знімку: мітинг  чорнобильців, листопад 2011.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»)