На Кіровоградщині вирішили проаналізувати стан дошкільної освіти регіону. Результат виявився не надто втішний. Причин для цього, за словами директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Ельзи Лещенко, є чимало. Та розв'язувати проблеми цієї галузі слід комплексно. Тому чиновники заявили про старт нового етапу розвитку дошкільної освіти області.

Два нові дитячі садки планують відкрити в селах Ганно-Требинівка та Брусівка Устинівського району. На сьогодні тут, за даними прес-служби обласної держадміністрації, показники охоплення дошкільною освітою — одні з найнижчих у регіоні. Голова Устинівської райдержадміністрації Анатолій Абрамов припускає, що однією із причин цього є малозабезпеченість окремих сімей. Яким, подекуди, бракує коштів, щоб заплатити за садок чи ж просто пристойно одягти власну малечу. Та над вирішенням і цього питання, буцімто, працюють. Кардинально змінитися ситуація має вже 2015 року.

А от у Компаніївському районі навчально-виховних комплексів немає взагалі. Тут перші НВК лише мають з’явитися на території Сасівської та Першотравенської сільрад.

Тим часом в області вирішили, що слід змінювати самі підходи до визначення рівня охоплення дітей дошкільною освітою. Адже за сухими відсотками не видно справжнього стану речей. Для прикладу — у деяких населених пунктах є дошкільні заклади, розраховані на таку кількість дітей, якої тут уже не буде, принаймні в найближчі десятки років.

Водночас важко не погодитися з головою облдержадміністрації Андрієм Ніколаєнком у тому, що керівники районів зобов’язані досконало знати стан матеріально-технічного забезпечення дитячих садків, їх кадровий потенціал. Мають бути чіткі цифри: скільки таких закладів чи додаткових груп потребує той чи інший населений пункт, які «больові», проблемні точки є. А для цього всі райони мають провести аудит дошкільних закладів, і найперше — щодо їх цільового використання.