Минулорічна історія з лікуванням хворих на ниркову недостатність не навчила Черкаську обласну держадміністрацію нічого. Навіть відповідне Доручення Президента у цій ситуації виявилося недостатнім аргументом для керівництва ОДА, адже воно знову спровокувало акції протесту в Черкасах, які наступного тижня можуть тривати в Києві. Так Микола Томенко прокоментував звернення до нього, як до народного депутата та голови парламентського комітету Черкаської обласної організації інвалідів «Відроджене життя», щодо неможливості продовжувати отримувати лікування за допомогою апарата «Штучна нирка» в діалізному центрі «Фрезеніус Медикал Кер».

«Людина повинна мати альтернативу — лікуватись їй за однакові гроші в обласній лікарні чи у діалізному центрі всесвітньо відомої компанії, яка вже продемонструвала якісний рівень допомоги хворим на ниркову недостатність. Тим більше, що, здавалося б, Президент України в минулому році поставив крапку у цьому питанні», — цитує Миколу Томенка його прес-служба.

Нагадаємо: згідно з Дорученням Президента України вимагалося «вжити в установленому порядку заходів щодо забезпечення в 2012-му та наступних роках у повному обсязі фінансування з відповідних місцевих бюджетів послуги з гемодіалізу для пацієнтів з відповідними медичними показаннями і врегулювання проблемних питань з іноземними інвесторами, які реалізують проекти зі створення діалізних центрів в Черкаській та Чернігівській областях».

За словами Миколи Томенка, у Чернігівській області жодних проблем з цим центром немає, фінансування після відповідного Доручення Президента було забезпечено і в 2012-му, і у 2013 році. «Натомість у Черкаській області вирішили «освоїти» бюджетні кошти, побудувавши паралельні центри гемодіалізу, але коштів на вже випробуваний пацієнтами центр «Фрезеніус Медикал Кер» не знайшлося», — зауважив народний депутат. Окрім того, керівництво Черкаської ОДА, очевидно, щоб перекласти відповідальність, у відповідь на звернення хворих запропонувало їм звертатися до міських голів та керівників райдержадміністрацій, які, як відомо, не мають відповідних бюджетних статей і просто не в змозі вирішити це питання.

Як повідомили представники Черкаської обласної організації інвалідів «Відроджене життя», хворі на ниркову недостатність сьогодні пікетують черкаську владу, а наступного тижня, якщо жодної реакції від керівництва області не буде, вони вирушать з акцією протесту на Київ. «Тож знову повториться минулорічна історія. Навіщо її повторювати? Керівництву Черкаської ОДА необхідно просто виконувати Доручення Президента», — зауважив Микола Томенко.

У зв’язку з цим парламентарій звернувся до Президента України та міністра охорони здоров’я з проханням посприяти у розв’язанні цієї проблеми.

Вл. інф.