В Івано-Франківській області налічується 380 дошкільних навчальних закладів, які відвідують 31,5 тисячі дітей. Нині вся малеча п’ятирічного віку охоплена дошкільною освітою. Та водночас майже чотири тисячі малюків чекають на свою чергу, щоб відвідувати дитячий садок.

За словами новопризначеного директора департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації Сергія Дерев’янко, вже поточного року в області заплановано створення 830 нових місць у дитячих установах. Виконання плану стане можливим за рахунок спорудження п’яти нових дошкільних закладів, відкриття дитсадочків у пристосованих приміщеннях, створення навчально-виховних комплексів.
Останнім часом на Прикарпатті почали відкривати й приватні дитячі садочки. Семеро місцевих підприємців надають такі послуги: створено 60 груп короткотривалого перебування, які відвідують близько 580 дітей дошкільного віку. Для поліпшення ситуації з дошкільною освітою здійснюватимуть постійний моніторинг роботи навчальних закладів та шукатимуть оптимальні варіанти їх ефективного використання. Для цього залучатимуться як бюджетні кошти, так і позабюджетні надходження.
У 2012 році з обласного бюджету на розвиток дошкільної освіти спрямували 4 мільйона гривень через обласну програму «Розвиток освіти Івано-Франківщини».