Покращення інвестиційного клімату в Україні має стратегічне значення. Інвестиції — це основа для здійснення структурних реформ і підвищення конкурентоспроможності економіки. Тому нам, у режимі постійно діючого діалогу держави й суспільства, влади і бізнесу, треба системно й високопрофесійно працювати над вирішенням усіх питань, які є причиною низької ділової активності у країні. Про це в ході публічної дискусії «Інвестиційний та бізнес-клімат в Україні очима інвесторів і влади» сказав народний депутат, член фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

За його словами, за результатами 2012 року обсяг чистих прямих іноземних інвестицій, спрямованих в Україну, становив близько 4,1 мільярда доларів. Із них 3,9 мільярда доларів — інвестиції з Кіпру. «Це дуже тривожні сигнали для України в контексті ефективної реалізації задекларованих урядом реформ. Так, безумовно, позитиви є. Це і зменшення кількості податкових платежів зі 135 до 28, і запровадження електронного виду звітності, і поступове розв’язання проблеми відшкодування негативного сальдо податку на додану вартість, і зниження ставок податків тощо. Але постає запитання: чому на тлі цих позитивних здобутків результат не дуже бажаний?» — зауважив Анатолій Кінах, повідомляє прес-служба народного депутата.

Головною причиною несприятливого інвестиційного клімату в Україні, на його думку, є низький рівень захисту прав власника. «Безумовно, для інвесторів важливими є питання, що стосуються податкової системи, грошово-кредитної політики. Однак проблемою номер один для приватних власників сьогодні є низький рівень захисту їх прав в Україні. Інвестори вже прямим текстом нам кажуть, що вони у змозі адаптуватися до високих ставок податків, але приватний капітал ніколи не піде працювати в ту країну, яка не гарантуватиме захист їхніх прав та інтересів за принципом верховенства права і рівності всіх перед законом. Ось над чим нині треба посилено працювати», — резюмував політик.