До мене як народного депутата України неодноразово надходили скарги на штучні проблеми, з якими стикаються родичі померлих при їх похованні. Про це я писав у «Голосі України» (№31 від 15.02.2013). Проблема, на жаль, дуже актуальна, і люди, яких вона зачепила, цілком резонно обурюються та нарікають на бюрократичні перепони з корупційною складовою.

Відтак я звернувся до Прем’єр-міністра України з вимогою вжити заходів для запобігання незаконному вимаганню коштів у родичів померлих.
У своїх відповідях Міністерство охорони здоров’я та Міністерство внутрішніх справ детально прописали умови, за яких потрібен патологоанатомічний розтин тіла померлого, а за яких — ні. Отож кожному, хто мав таку проблему, потрібно це знати.
На проведення судмедекспертизи не направляються тіла людей, які померли за місцем проживання, за наявності диспансерного спостереження за хворим і, звісно, за умов відсутності ознак насильницької смерті. Другий випадок, коли не залучається судмедексперт, — померла людина мала понад 60 років, померла за місцем проживання і відсутні ознаки насильницької смерті. У таких двох випадках на місце події виїжджає лікар (фельдшер), який констатує факт смерті, проводить зовнішній огляд тіла, за результатами якого інформує орган внутрішніх справ і адміністрацію закладу охорони здоров’я про можливість установлення причини смерті без патологоанатомічного розтину, а відтак видає лікарське свідоцтво про смерть. У таких випадках працівником органу внутрішніх справ складається висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання.
Якщо ж лікарем зафіксовані на тілі видимі ознаки насильницької смерті, лише тоді на місце події виїжджає судово-медичний експерт у складі слідчо-оперативної групи. У цьому випадку також остаточне рішення про направлення тіла на судово-медичний розтин приймає працівник органів внутрішніх справ.
За моїм наполяганням Міністерство внутрішніх справ організувало вивчення особовим складом спільного наказу МОЗ та МВС з метою неухильного дотримання його положень. Також слід зазначити, що результатом мого звернення стало й те, що хід виконання наказу контролюється Генеральною прокуратурою України. Тож маємо сподівання, що у тяжку хвилину втрати близької людини родичі померлих не будуть мати додаткових проблем із похованням.
Валентин КОРОЛЮК, народний депутат України.