Ось уже сьомий місяць мешканці Волині чекають, яке ж покарання понесе і чи понесе його взагалі колишній консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Єжи З., під колесами автомобіля якого на території області загинула молода жінка.

 

Минуло вже понад півроку від трагічного випадку, який забрав життя 27-річної волинянки, матері двох дітей Анастасії Байди.

Про цей трагічний випадок йшлося в статті «Польський фатум на шляхах Волині», надрукованій у «Голосі України» 31 серпня минулого року. Редакція пообіцяла, що тему не закриває і повернеться до неї знову. Тим більше, що важке ДТП скоїла особа, яка має дипломатичний захист, громадянин Республіки Польща. Тож чи відбулося правосуддя? З’ясувати це наш кореспондент вирішив у заступника начальника слідчого управління УМВС у Волинській області підполковника міліція Анатолія Петрушина.

— За фактом цієї резонансної автопригоди, учасником якої був консул Генерального консульства Республіки Польща в місті Луцьку Єжи З., того само дня було порушено кримінальну справу, проведені відповідні експертизи, встановлено водіїв, які рухалися позаду цього транспортного засобу. Тобто ті водії, які об’єктивно могли дати нам відповідні свідчення щодо механізму і обставин вчинення цієї дорожньо-транспортної пригоди.

Сам Єжи З., хочу наголосити відразу, прибув до слідчого управління, дав відповідні показання щодо обставин ДТП, але в подальшому відмовився брати участь у проведенні відтворення обставин події. Тому за основу всіх вихідних даних для наступних експертних досліджень були взяті саме ті дані, які отримані від очевидців цієї дорожньо-транспортної пригоди. На їх підставі нами було проведено ряд експертиз: автотехнічну, транспортно-трасологічну, судово-медичну. Саме ці експертні дослідження дали нам підстави зробити висновок, що в діях громадянина Республіки Польща Єжи З. вбачаються ознаки злочину, передбачені частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо ці дії спричинили смерть або тяжкі тілесні ушкодження).

Однак розгляд цієї кримінальної справи, зважаючи на дипломатичний імунітет Єжи З., можливий лише на території Польщі.

У зв’язку із цим нами відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу було підготовлено відповідне клопотання про перейняття кримінального переслідування цієї особи і через прокуратуру області воно було скеровано окружному прокурору Варшави Республіки Польща для подальшого вирішення питання про притягнення Єжи З. до кримінальної відповідальності саме на території Республіки Польща і за законами Республіки Польща.

Знову ж таки хочу наголосити, що відповідно між укладеними договорами між Україною і Республікою Польща про надання правової допомоги в кримінальних і цивільних справах, країна яка перейняла кримінальне переслідування, зобов’язана повідомити країну, яка це переслідування передала, про наслідки кримінального переслідування. Нині ми не володіємо інформацією, на якій стадії розгляду перебуває ця кримінальна справа. Але судячи з того, що нас не повідомили, думаю, що кінцевого судового рішення саме по цій справі ще немає. Тепер уже повідомляють прокуратуру, оскільки всі зносини в плані міжнародного співробітництва тепер ідуть виключно через прокуратуру.

Готуючи матеріал, автор зателефонував заступнику прокурора Волинської області Валерію Невірцю.

Зауважу: влітку саме Валерій Петрович здійснював контроль за розслідуванням цієї резонансної автопригоди. На жаль, мій співрозмовник теж не володів жодною інформацією щодо розгляду цієї справу судовими органами Польщі. Тож залишається сподіватись, що Генеральна прокуратура України все ж поцікавиться в польських колег, чи поніс покарання винуватець автопригоди під Голобами, яка забрала життя молодої громадянки нашої країни. А поки редакція цю тему не закриває. Злочин, ким би він не був вчинений, має бути покараний.

Волинська область.

Фото прес-служби УМВС у Волинській області.