Рівнянин Михайло Наумець створює макети кораблів та літаків, історії яких відомі у всьому світі. Серед таких — потонулий «Титанік», жертвами якого вважаються 1514 оcіб; атомний підводний човен «Курск К-141», на борту якого загинули 118 людей; літак СУ-27, що розбився у Скнилові Львівської області...
— Я не ставлю собі за мету створити галерею трагічностей, — каже конструктор. — Просто хочу, щоб люди пам’ятали про них і робили висновки.
Свої моделі студент ІV курсу факультету архітектури Національного університету водного господарства та природокористування виготовляє з паперу та картону, користуючись ножицями, скальпелем та клеєм ПВА. У нього майже три десятки макетів, більшість з яких нині демонструється на виставці в Рівненській обласній бібліотеці.
Свою першу модель — мініатюрний вантажний корабель «Олексій Косигін» — юнак сконструював в одинадцять років. Зробив її з кількох сотень викройок. А ось на «Титаніка» завдовжки півтора метра пішло декілька тисяч викройок. Причому їх треба було виконати в дуже точних пропорціях до оригіналу. Михайло вдався навіть до таких нюансів, як освітлення в трюмах корабля. А ось у макеті «Курск К-141» він головну увагу зосередив на торпеді, що спричинила загибель субмарини.
Ще складнішою у виконанні виявилася паперова модель вантажівки КрАЗ, якою можна керувати. А наймодернішою — робота-трансформера, персонажа з однойменного фантастичного фільму. Сам робот складено з усіляких вузлів — коліс, ресор, дверей, двигуна, креслення яких зайняли майже сто сторінок. У паперового кіборга рухаються руки, ноги і навіть пальці.
Рівненська область.
Реанімований  Михайлом Наумцем «Титанік».
Фото автора.